Σε επίπεδα-ρεκόρ τα κρούσματα σύφιλης και γονόρροιας « Enimerosi 247

Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023

Σε επίπεδα-ρεκόρ τα κρούσματα σύφιλης και γονόρροιας




Ο αριθμός των διαγνώσεων γονόρροιας και σύφιλης ήταν ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί πέρυσι, σύμφωνα με νέα στοιχεία.


Τα ετήσια στοιχεία του Οργανισμού Ασφαλείας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) δείχνουν ότι οι διαγνώσεις γονόρροιας αυξήθηκαν σε 82.592 το 2022, σημειώνοντας αύξηση 50,3% σε σύγκριση με το 2021 (54.961).


Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό διαγνώσεων σε οποιοδήποτε έτος από την έναρξη των αρχείων το 1918, δήλωσε η UKHSA. Τα στοιχεία του οργανισμού υγείας δείχνουν επίσης ότι οι διαγνώσεις λοιμώδους σύφιλης αυξήθηκαν σε 8.692 το 2022, ο μεγαλύτερος ετήσιος αριθμός από αμέσως μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.


Τα άτομα ηλικίας 15 έως 24 ετών έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) λόγω του ότι αλλάζουν σεξουαλικούς συντρόφους συχνότερα από άλλες ηλικιακές ομάδες.


Περισσότερες διαγνώσεις γονόρροιας από ποτέ


Ο Δρ Hamish Mohammed, σύμβουλος επιδημιολόγος στο UKHSA, δήλωσε: "Η νόσος της Γονόρροιας είναι η πιο σοβαρή και πιο σοβαρή από όλες τις άλλες μορφές της: "Είδαμε περισσότερες διαγνώσεις γονόρροιας το 2022 από ποτέ άλλοτε, με μεγάλες αυξήσεις, ιδίως στους νέους. Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα δεν είναι απλώς μια ενόχληση - μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία σας και στην υγεία τυχόν σεξουαλικών συντρόφων".


"Τα προφυλακτικά είναι η καλύτερη άμυνα, αλλά αν δεν χρησιμοποιήσατε ένα την τελευταία φορά που κάνατε σεξ με έναν νέο ή περιστασιακό σύντροφο, εξεταστείτε για να ανιχνεύσετε έγκαιρα τυχόν πιθανές λοιμώξεις και να αποτρέψετε τη μετάδοσή τους σε άλλους. Ο έλεγχος είναι σημαντικός επειδή μπορεί να μην έχετε κανένα σύμπτωμα ενός ΣΜΝ".


Αν και τα ΣΜΝ συνήθως αντιμετωπίζονται εύκολα με αντιβιοτικά, ορισμένα μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της υπογονιμότητας και της φλεγμονώδους νόσου της πυέλου.


Η UKHSA έχει παροτρύνει τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν προφυλακτικά και να εξετάζονται τακτικά εάν κάνουν σεξ με νέους ή περιστασιακούς συντρόφους.


Η σύφιλη είναι μια βακτηριακή λοίμωξη που συνήθως κολλάει κανείς κάνοντας σεξ με κάποιον που έχει ήδη μολυνθεί. Μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά, αλλά αν αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να προκαλέσει σοβαρά μακροχρόνια προβλήματα.


Το 2022 έγιναν 2.195.909 διαγνωστικές εξετάσεις για χλαμύδια, γονόρροια, σύφιλη ή HIV, 13,4% περισσότερες από το 2021.


Η UKHSA δήλωσε ότι ενώ η αύξηση των διαγνώσεων γονόρροιας και σύφιλης θα οφείλεται εν μέρει στην αύξηση των εξετάσεων, η απότομη αύξηση "υποδηλώνει έντονα" ότι υπάρχει μεγαλύτερη μετάδοση των ΣΜΝ στον πληθυσμό.



Πηγή: dikaiologitika.gr 

Σας άρεσε; Πατήστε...
loading...
Αν σου άρεσε το άρθρο μοιράσου το με τους φίλους σου!

Κοινοποίηση στο Facebook

google-site-verification: googledd843cc8cd9e15a6.html