Πάνε στη δουλειά με το ποδήλατο και πληρώνονται, η ευρωπαϊκή χώρα που πρωτοπορεί « Enimerosi 247

Τετάρτη 3 Μαΐου 2023

Πάνε στη δουλειά με το ποδήλατο και πληρώνονται, η ευρωπαϊκή χώρα που πρωτοπορεί




Τι θα λέγατε αν ο εργοδότης σας «πριμοδοτούσε» τη μετακίνηση στο χώρο εργασίας με ποδήλατο; Σε χώρα της Ευρώπης, πάντως, ήδη εφαρμόζεται αυτό το πρωτοποριακό μέτρο.


Από την 1η Μαΐου (ουσιαστικά όμως από σήμερα) καθίσταται υποχρεωτική η παροχή επιδόματος 0,27 ευρώ ανά χιλιόμετρο σε όσους μετακινούνται στη δουλειά τους με ποδήλατο, στο Βέλγιο.


Μετά από συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ εργοδοτών και εκπροσώπων των εργαζομένων, στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου Εργασίας στο Βέλγιο, έγινε υποχρεωτική η παροχή επιδόματος ποδηλάτου σε όσους μετακινούνται στην εργασία τους με ποδήλατο.


Η αποζημίωση αυτή αποτελεί μέρος μιας συμφωνίας που συνήφθη από τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και τα συνδικάτα τον Ιανουάριο. 


Σύμφωνα με το Anadolu, οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν επίδομα 0,27 ευρώ ανά χιλιόμετρο από τον εργοδότη τους εάν μετακινούνται στην εργασία τους με ποδήλατο. Το επίδομα αυτό θα είναι αφορολόγητο.


Το ημερήσιο επίδομα ποδηλάτου ενός εργαζομένου δεν θα υπερβαίνει τα 40 χιλιόμετρα. Έτσι, το επίδομα ποδηλάτου θα περιορίζεται σε 10,8 ευρώ ημερησίως και η πληρωμή θα γίνεται κάθε μήνα μαζί με τους τακτικούς μισθούς.


Το επίδομα των 0,27 ευρώ (0,30 δολάρια) ανά χιλιόμετρο απαλλάσσεται από φόρους και θα υπόκειται σε ετήσιες αναπροσαρμογές ανάλογα με τον πληθωρισμό.


Εκτός από τα συμβατικά ποδήλατα, ο κανονισμός καλύπτει επίσης τα ηλεκτρικά ποδήλατα και τα ποδήλατα ταχύτητας.


Μέχρι τώρα, ήταν προαιρετικό για τους εργοδότες να αποφασίζουν για τη χορήγηση του εν λόγω επιδόματος ποδηλάτου. Ωστόσο, περίπου το 30% των εργοδοτών κατέβαλλαν πληρωμή στους υπαλλήλους τους που χρησιμοποιούσαν ποδήλατο ανάλογα με την απόσταση μεταξύ της κατοικίας τους και του χώρου εργασίας τους.



Πηγή: dikaiologitika.gr

Σας άρεσε; Πατήστε...
loading...
Αν σου άρεσε το άρθρο μοιράσου το με τους φίλους σου!

Κοινοποίηση στο Facebook

google-site-verification: googledd843cc8cd9e15a6.html