Στρεπτόκοκκος: Ψυχραιμία συνιστούν στους γονείς οι γιατροί μετά τον θάνατο της 6χρονης στη Θεσσαλονίκη « Enimerosi 247

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023

Στρεπτόκοκκος: Ψυχραιμία συνιστούν στους γονείς οι γιατροί μετά τον θάνατο της 6χρονης στη Θεσσαλονίκη



Απόλυτη ψυχραιμία συνιστούν στους γονείς οι γιατροί μετά την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ ότι μια 6χρονη πέθανε από στρεπτόκοκκο Α και σηπτικό σοκ στη Θεσσαλονίκη. «Οι γονείς να μην κάνουν τους γιατρούς και να έχουν συχνή επικοινωνία με τους παιδιάτρους», δηλώνουν μεταξύ άλλων.


Γιατροί όπως ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Δρ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, Κωνσταντίνος Νταλούκας, καθώς επίσης και η πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Β. Ελλάδος, Όλγα Τζέτζη, εξηγούν στο GRTimes.gr για τον στρεπτόκοκκο ότι απαιτείται συχνή παρακολούθηση του παιδιού.


«Με βάση την εμπειρία μου, θεωρώ ότι είναι σχεδόν απίθανο να υπάρξει πρόβλημα δημόσιας υγείας. Είναι γνωστά τα μικρόβια αυτά, με τα οποία έχουμε μάθει να συμβιώνουμε, ενώ υπάρχουν αντιβιοτικά που μπορούν να βάλουν «φρένο» στη συγκεκριμένη ασθένεια» τόνισε χαρακτηριστικά στο GRTimes, o πρόεδρος του ΠΙΣ, Δρ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.


Ίδια είναι και η άποψη του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, Κωνσταντίνου Νταλούκα, ο οποίος εξήγησε στο GRTimes.gr, ότι «περιστασιακά μπορεί να έχουμε κάποια περιστατικά κατά τα οποία το μικρόβιο να περάσει στο αίμα και να κάνει στρεπτοκοκκική σηψαιμία και το παιδί να καταλήξει, όμως μιλάμε για κάτι σπάνιο».


«Αυτό που συνέβη βέβαια στη Θεσσαλονίκη, δεν είναι το μοναδικό περιστατικό στην Ευρώπη. Πριν από λίγους μήνες είχαμε αρκετά τέτοια περιστατικά, κυρίως στη Μεγάλη Βρετανία. Έχουμε στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις σε παιδιά στην Ελλάδα, όμως επειδή έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε ένα γρήγορο τεστ, δεν υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης. Έχουμε δει τέτοιες λοιμώξεις, όχι όμως κάτι το ανησυχητικού» πρόσθεσε ο κ. Νταλούκας.


Επίσης, ο κ. Νταλούκας εξέφρασε την οδύνη του για το περιστατικό της 6χρονης που κατέληξε στη Θεσσαλονίκη. «Επί του παρόντος, λυπάμαι και μεταφέρω τη βαθιά μου θλίψη για το περιστατικό. Πρόκειται για τραγωδία, αλλά να ξέρετε ότι η υγεία δεν μας χαρίζεται. Πολλές φορές τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών. Ωστόσο νομίζω ότι οφείλουμε να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας».


Να μην κάνουν οι γονείς τους γιατρούς


Εκείνο που ζητά από τους γονείς, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, είναι να μην γίνονται οι ίδιοι «γιατροί» ακόμη κι αν το παιδί τους ταλαιπωρείται από έναν απλό πονόλαιμο. «Κάθε παιδί που έχει πυρετό ή πονόλαιμο, θα πρέπει να εξετάζεται από τον γιατρό και όχι οι γονείς να αναλαμβάνουν το ρόλο αυτό. Θα πρέπει να τηλεφωνούν άμεσα στον παιδίατρό τους διότι μια απλή ίωση μπορεί να απαιτεί μια ειδικότερη θεραπεία. Άρα, χρειάζεται μεγάλη προσοχή».


Συχνή επικοινωνία με τους παιδίατρους


Για συχνή επικοινωνία με τους παιδιάτρους, έτσι ώστε να αποφεύγονται τέτοιου είδους περιστατικά, έκανε λόγο στο GRTimes και η πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Βορείου Ελλάδος, Όλγα Τζέτζη.


«Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να βρισκόμαστε σε στενή επικοινωνία με τους παιδιάτρους. Αυτό το διάστημα έχουμε αρκετές λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, όμως η διάγνωση για τον στρεπτόκοκκο γίνεται εύκολα. Από εκεί και πέρα δίνονται κάποιες οδηγίες, στις οποίες εάν δεν ανταποκρίνεται το παιδί και συνεχίσει να κάνει πυρετό, θα πρέπει να εξεταστεί εκ νέου και αν χρειαστεί να νοσηλευτεί σε νοσοκομείο» υπογραμμίζει η κα. Τζέτζη.


Αναφερόμενη στο περιστατικό της Θεσσαλονίκης, υπογράμμισε ότι «πρόκειται μάλλον για ένα μεμονωμένο περιστατικό. Βέβαια έχουμε έξαρση των λοιμώξεων από στρεπτόκοκκο που έχει ξεκινήσει το προηγούμενο τρίμηνο, ωστόσο έχουμε στα χέρια μας όλα τα όπλα που απαιτούνται για να το νικήσουμε. Πλέον βρίσκουμε πιο εύκολα και τα απαραίτητα αντιβιοτικά σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα».


«Πρέπει να έχουμε πάντοτε τα μάτια μας ανοιχτά, δεν χρειάζεται πανικός. Εκείνο που χρειάζεται είναι επιτήρηση από τους γονείς και συχνή επικοινωνία με τους παιδιάτρους» κατέληξε η κα. Τζέτζη.


Πηγή: newsit.gr

Σας άρεσε; Πατήστε...
loading...
Αν σου άρεσε το άρθρο μοιράσου το με τους φίλους σου!

Κοινοποίηση στο Facebook

google-site-verification: googledd843cc8cd9e15a6.html