Σοβαρές ελλείψεις σε παιδικά αντιπυρετικά σιρόπια (DEPON), αντιβιοτικά και αντιιικά φάρμακα παρατηρούνται στα φαρμακεία εν μέσω τριδημίας (γρίπης, κορονοϊού, αναπνευστικού συγκυτιακού ιού RSV) και σοβαρής έξαρσης όλων των αναπνευστικών ιώσεων.
Τα φαρμακεία μάλιστα, διαθέτουν με το «σταγονόμετρο» τα φάρμακα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων που ταλαιπωρούν τα παιδιά.
Την ίδια στιγμή, οι γονείς ταλαιπωρούνται πηγαίνοντας από φαρμακείο σε φαρμακείο για να βρουν τα φάρμακα για τα παιδιά τους, τα οποία κατά εκατοντάδες υποφέρουν το τελευταίο διάστημα από πυρετό, βήχα, κακουχία εξαιτίας της έξαρσης της γρίπης, του κορονοϊού, αλλά και των άλλων ιογενών αναπνευστικών λοιμώξεων. Μια κατάσταση που αναμένεται να κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα.
Δίνουν σε παιδιά αραιωμένα φάρμακα ενηλίκων
Η έλλειψη στα αντιπυρετικά σιρόπια, μάλιστα, χαρακτηρίζεται «πρωτοφανής» από τους φαρμακοποιούς, ενώ όπως λένε οι ίδιοι, δεν μπορούν να εκτελέσουν ούτε τις συνταγές για αντιβιοτικά. Ταυτόχρονα έχουν εξαφανιστεί και τα παιδιατρικά αντιιικά φάρμακα για τη γρίπη (περιέχουν μικρότερη συγκέντρωση δραστικής ουσίας), με αποτέλεσμα στα νοσοκομεία – τα οποία «βουλιάζουν» αυτήν την περίοδο από άρρωστα παιδιά – οι παιδίατροι να αναγκάζονται να δίνουν στους μικρούς ασθενείς αραιωμένα τα φάρμακα των ενηλίκων. Μια πρακτική που δεν μπορεί να γίνει με ασφάλεια, όμως, εξωνοσοκομειακά.
Υπουργείο Υγείας: «Αναμένουμε νέες παραλαβές αντιιικών»
Από την πλευρά του το υπουργείο Υγείας, προσπαθεί κάνοντας τις απαραίτητες ενέργειες να επιλύσει το πρόβλημα. Όπως λέει ο σύμβουλος του υπουργείου Υγείας για τα θέματα των φαρμάκων, Μπάμπης Καραθάνος, το θέμα είναι γνωστό και θα αντιμετωπιστεί άμεσα: «Γνωρίζουμε το θέμα και αναμένεται να αντιμετωπιστεί άμεσα, διότι έχουμε παραγγείλει μεγάλες ποσότητες από παιδιατρικά αντιικά για τη γρίπη και τις επόμενες ημέρες θα υπάρχει πληρότητα στα ράφια των φαρμακείων», όπως αναφέρει.
Οι παιδίατροι συμβουλεύουν τους γονείς να μην πηγαίνουν με την παραμικρή αφορμή το παιδί τους στο νοσοκομείο, παρά μόνο εάν ο πυρετός επιμένει για περισσότερες από τρεις ημέρες, ή το παιδί παρουσιάσει δύσπνοια.
ΠΗΓΗ: Iatropedia.gr / ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιάννα Σουλάκη
Σας άρεσε; Πατήστε... |
---|