Οριστικοποιείται το πακέτο της ΔΕΘ - Τι θα περιλαμβάνει « Enimerosi 247

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2022

Οριστικοποιείται το πακέτο της ΔΕΘ - Τι θα περιλαμβάνει




Οι οικονομικές εξελίξεις εντός και εκτός Ελλάδας μέσα στην εβδομάδα θα είναι οι παράγοντες οι οποίες θα οριστικοποιήσουν ή θα αναβάλουν την εφαρμογή κάποιων από τα μέτρα που έχει στην διάθεσή του το Μέγαρο Μαξίμου εν όψει της ΔΕΘ.

Του Τάσου Δασόπουλου


Τις αποφάσεις θα καθορίσουν τέσσερις εξελίξεις, οι οποίες αναμένονται μέσα στην εβδομάδα.


Η πρώτη αφορά την αύξηση του ΑΕΠ για το β’ τρίμηνο του χρόνου, που θα διαμορφώσει την ανάπτυξη του πρώτου εξαμήνου και θα μπορούν έτσι να γίνουν κάποιοι πρώτοι υπολογισμοί για το σύνολο του 2022.


Η δεύτερη είναι η εξέλιξη των φορολογικών εσόδων και για τον Σεπτέμβριο, ώστε να γίνει ο τελικός σχεδιασμός για τα μέτρα στήριξης μέχρι και το τέλος του χρόνου.


Η τρίτη θα είναι οι παράμετροι της κοινής ευρωπαϊκής λύσης για την συγκράτηση των τιμών του φυσικού αερίου. ΟΙ υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεδριάσουν την Παρασκευή 9 του μήνα για το θέμα. Αν και οι τελικές ανακοινώσεις αναμένονται την επόμενη Τετάρτη 14, εκτιμάται ότι μέσα από πυκνές επαφές που γίνονται εντός της ΕΕ, θα γνωρίζουμε νωρίτερα τις λύσεις οι οποίες θα συζητηθούν.


Το τέταρτο σημαντικό στοιχείο, θα είναι οι αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου. Εκτός από την δεύτερη αύξηση επιτοκίων, όλοι στο Υπουργείο Οικονομικών περιμένουν να μάθουν και το μέλλον της πολιτικής αύξησης των επιτοκίων, η οποία θα επηρεάσει το ΑΕΠ κυρίως του 2023.


Στο μεταξύ, από την λίστα των μέτρων που έχει στο γραφείο του ο Πρωθυπουργός, υπάρχουν μέτρα που έχουν ήδη εξαγγελθεί επίσημα από τον ίδιος ή ανεπίσημα από άλλα κυβερνητικά στελέχη και κάποια "προτεινόμενα", η εφαρμογή των οποίων θα εξαρτηθεί από τις παραπάνω εξελίξεις.


Τα "σίγουρα" μέτρα

Στα μέτρα που έχουν "κλειδώσει" περιλαμβάνονται κατ’ αρχήν τα έκτακτα μέτρα στήριξης κατά της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας. Συγκεκριμένα:

- Η συνέχιση της απορρόφησης έως και του 90%, της ρήτρας αναπροσαρμογής από τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος. Το μέτρο είχε υπολογιστεί ότι θα επιβάρυνε τον προϋπολογισμό με 850 εκατ. ευρώ με τιμή 100 ευρώ ανα θερμική μεγαβατώρα, όταν αποφασίστηκε. Με την σημερινή τιμή των 214 ευρώ και τις έντονες διακυμάνσεις που την είχαν αυξήσει πάνω από τα 300 τις προηγούμενες εβδομάδες, τα δεδομένα αλλάζουν και θα χρειαστούν περισσότερα χρήματα.

- Βέβαιο είναι ότι θα δοθεί και μια νέα "επιταγή ακρίβειας", με ποσό μεγαλύτερο από τα 200 ευρώ τα οποία δόθηκαν στην πρώτη εφαρμογή του μέτρου, τον περασμένο Απρίλιο

- Θα έχουμε αύξηση της βάσης υπολογισμού των 300 ευρώ και διεύρυνση των δικαιούχων, για το επίδομα θέρμανσης. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να υπάρξει ειδική μέριμνα με μεγαλύτερη επιδότηση, για τους καταναλωτές φυσικού αερίου οι οποίοι επιβαρύνονται περισσότερο.

- Κίνητρα με την μορφή φθηνότερων καρτών ή εισιτηρίων ή δωρεάν μετακίνησης τις πρωινές ώρες, για την χρήση των αστικών συγκοινωνιών, με στόχο την μείωση του κόστους μεταφοράς και την εξοικονόμηση ενέργειας

- Μια τρίτη επιδότηση καυσίμων κίνησης (fuel Pass 3) με ύψος και περίμετρο δικαιούχων που θα καθοριστεί από τις τιμές λιανικής. Θα συνεχιστεί επίσης η παράταση της επιδότησης στην αντλία για το πετρέλαιο κίνησης που αφορά κυρίως τους επαγγελματίες.


Στις μόνιμες παρεμβάσεις που έχουν κλειδώσει είναι:

- Η επέκταση της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για το δημόσιο και τους συνταξιούχους, με επιπλέον κόστος 450 εκατ. ευρώ

- Αυξήσεις για 1.000.000 συνταξιούχους χωρίς προσωπική διαφορά. Το τελικό ποσοστό θα καθοριστεί από το 50% της αύξησης του πληθωρισμού και του 50% της αύξησης του ΑΕΠ. Το κονδύλι που έχει εγγραφεί είναι περίπου 450 εκατ. ευρώ

- Την κατάργηση της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς του 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων που επιβλήθηκε το 2011

- Την διευθέτηση του θέματος με τα αναδρομικά επικουρικών και δώρων που περικόπηκαν το 2012. Αν επιλεγεί η λύση να καταβληθούν μόνο σε όσους προσέφυγαν στα δικαστήρια, το κόστος θα είναι 600 εκατ. ευρώ.

- Το στεγαστικό πρόγραμμα για νέα ζευγάρια, με συνολικό κόστος 1,5 δισ. ευρώ, το οποίο όμως θα αναλωθεί σε ορίζοντα χρόνου που ξεπερνά το τέλος του 2023.


Τα "επιλαχόντα" μέτρα

Στα μέτρα που θα εφαρμοστούν εάν υπάρχει απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος περιλαμβάνονται:

- Μια πρώτη μείωση του τέλους επιτηδεύματος το οποίο επιβαρύνει επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, φέρνοντας κάθε χρόνο στα κρατικά ταμεία 600 εκατ. ευρώ.

- Η μείωση του φόρου των επιχειρήσεων από το 22% στο 20%

- Η κατάργηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης που επιβάλλεται στους κατόχους Ι.Χ. με κυβισμό μεγαλύτερο από 1929 κ.ε. και σκαφών. Ο συγκεκριμένος φόρος αποδίδει ελάχιστα (περίπου 40 εκατ. ευρώ τον χρόνο), αλλά είναι ένας από τους μνημονιακούς φόρους.


Πηγή: capital.gr 

Σας άρεσε; Πατήστε...
loading...
Αν σου άρεσε το άρθρο μοιράσου το με τους φίλους σου!

Κοινοποίηση στο Facebook

google-site-verification: googledd843cc8cd9e15a6.html