«Νονοί», πρωτοπαλίκαρα, άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενοι με το οργανωμένο έγκλημα, είναι τα θύματα ενός ακήρυχτου πολέμου που μαίνεται εδώ και χρόνια στη νύχτα.
Αυτή τη στιγμή στην Αττική φέρονται να δρουν πέντε μεγάλες συμμορίες ενώ ο σκληρός τους πυρήνας αποτελείται από 10 με 15 άτομα.
Εικοσιπέντε άνθρωποι που σχετίζονταν με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο με τις ομάδες αυτές έχουν πέσει νεκροί μόνο την τελευταία 5ετία.
Τελευταίο θύμα ο Γιάννης Σκαφτούρος που δολοφονήθηκε ανημερα το Πάσχα, μέσα στο εξοχικό του στη Βοιωτία, μπροστά στα μάτια της οικογένειάς του.
Οι δράστες πυροβόλησαν 15 φορές με 10 από τις σφαίρες να πετυχαίνουν τον Σκαφτούρο. Οι βολίδες από καλάσνικοφ και τα σημεία στα οποία πυροβόλησαν οι εκτελεστές δείχνουν ξεκάθαρα ότι η εντολή που είχαν πάρει είναι να μην υπάρξει καμία περίπτωση να γλιτώσει από την επίθεση ο 53χρονος…
Από τους πυροβολισμούς τραυματίστηκε ελαφρά και η 22χρονη κόρη του η οποία μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Αττικόν» αλλά κι ο 45χρονος συμπέθερός του τον οποίο παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.
Ο «Θείος Τζο»
Ο Σκαφτούρος ήταν γνωστός με το παρατσούκλι «Θείος Τζο» και υπήρξε το δεξί χέρι του Βασίλη Στεφανάκου
Υπήρξε επίσης συνεργάτης του Παναγιώτη Βλαστού και είχε κατηγορηθεί για απαγωγές με γνωστότερη αυτή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου. Θεωρείτο «ταμίας» στο Συνδικάτο του εγκλήματος που εξαρθρώθηκε τον Ιούλιο του 2002.
Το όνομα του Σκαφτούρου ενεπλάκη και στην πρώτη απόδραση του Βασίλη Παλαιοκώστα, με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού, ωστόσο αθωώθηκε λόγω αμφιβολιών από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιώς.
Ο «Θείος Τζο» είχε γίνει στόχος επίθεσης και πριν από 4 χρόνια όταν είχαν επιχειρήσει να τον δολοφονήσουν μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού. Τότε ένας κρατούμενος του είχε επιτεθεί με ένα μαχαίρι και τον είχε χτυπήσει στο πόδι πριν τον ακινητοποιήσουν. Ο δράστης ήταν μέλος της «Αλβανικής Μαφίας» των φυλακών που κατηγορούνται για την δολοφονία του ποινικολόγου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου…
Για την απαγωγή του εφοπλιστή Παναγόπουλου αλλά και τη δολοφονία Γούσιου είχε καταδικαστεί σε «δις ισόβια» αλλά αποφυλακίστηκε πριν από 2,5 περίπου χρόνια.
Η «ματωμένη» λίστα
Ο κύκλος του αίματος ξεκινά δεκαετίες πριν, ωστόσο κομβική για την έξαρση της τελευταίας πενταετίας θεωρείται η δολοφονία του πρωταθλητή body building Βασίλη Γρίβα στις 3 Μαΐου του 2017.
Ο Γρίβας εκτελέστηκε μπροστά στα μάτια του 11χρονου γιου του, έξω από το σχολείο του τελευταίου στα Γλυκά Νερά, παραβιάζοντας τους άγραφους νόμους της νύχτας.
Στις 17 Ιανουαρίου 2018 στο Χαϊδάρι, εκτελείται ένα από τα πιο ακριβά συμβόλαια θανάτου.
Ο Βασίλης Στεφανάκος ή ο «Σου ο Σούμο» που θεωρείτο διάδοχος του Θέμη Καλαποθαράκου ο οποίος είχε επίσης δολοφονηθεί τον Ιούνιο του 2000, πέφτει νεκρός την ώρα που βγαίνει από τα γραφεία του και ενώ κατευθυνόταν στο αυτοκίνητό του.
Στις 19 Απριλίου του 2018 σειρά έχει ο Γιώργος Λίτσας, γνωστός ως «Μπου» ή «Μπούμπη» που δολοφονείται έξω από το σπίτι του στους Αγίους Αναργύρους. Ο «Μπου» δέχθηκε δέκα πυροβολισμούς από καλάσνικοφ, με την αστυνομία να εκτιμά ότι η εκτέλεσή του αποτέλεσε αντίποινα για την δολοφονία του Στεφανάκου.
Ο Γιώργος Λίτσας, είχε απασχολήσει για σωρεία αδικημάτων όπως εκβιάσεις, εκρήξεις, προστασία, επιθέσεις, ξυλοδαρμούς και άλλα. Το 2011 το όνομά του συμπεριλαμβανόταν στην μεγάλη δικογραφία του τμήματος Δίωξης Εκβιαστών με τους 217 νονούς της νύχτας. Για αυτή την υπόθεση τον Ιούνιο του 2015 από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13,5 ετών. Στην απόφαση είχε δοθεί ανασταλτικός χαρακτήρας και είχε ζητηθεί η καταβολή εγγύησης περίπου 40.000 ευρώ την οποία δεν είχε πληρώσει ο 45χρονος και έτσι αναζητείτο για μεγάλο χρονικό διάστημα από τις αρχές. Η δίκη σε δεύτερο βαθμό για αυτή την υπόθεση ήταν σε εξέλιξη και αναμενόταν η έκδοση της απόφασης.
Ο Λίτσας αρχικά φέρεται να ανήκε στην ομάδα του Μανώλη Καραγιάννη που δολοφονήθηκε κι αυτός δύο μήνες αργότερα, στις 27 Ιουνίου 2018, στο Φάληρο, ωστόσο πληροφορίες ήθελαν να είχε αλλάξει στρατόπεδο. Ο Καραγιάννης από τα πιο βαριά ονόματα της αθηναϊκής νύχτας, γνωστός με το προσωνύμιο «καράφλας» ή «σαμπρέλας» ή «Νταίζη» είχε αναπτύξει δραστηριότητα στη δυτική Αττική, όπου κυριαρχούσε ο Στεφανάκος. Ο 45χρονος είχε θανάσιμη αντιπαλότητα με τον Στεφανάκο και για τον λόγο αυτό ήταν από τους πρώτους που κλήθηκαν για κατάθεση στην Ασφάλεια Αττικής, έπειτα από την δολοφονία του πλέον μεγάλου ονόματος στην Αθήνα, χωρίς όμως να προκύψει κάτι σε βάρος του…
Ο Μανώλης Καραγιάννης εκτελείται έξω από το σπίτι του. Κατά την αυτοψία στο σημείο της δολοφονίας, οι αστυνομικοί συνέλεξαν γύρω στους 60 κάλυκες, τριών διαμετρημάτων, από πολεμικό καλάσνικοφ των 7,62 ΜΜ, από πιστόλι των 40 ΜΜ, αλλά και από πιστόλι των 9 ΜΜ. Τα δύο πρώτα όπλα φαίνεται ότι ανήκαν στους εκτελεστές, ενώ το τρίτο στο θύμα, που πρόλαβε να πυροβολήσει κάποιες φορές ενώ ήταν αιμόφυρτος….
Την Πρωτομαγιά του 2018 δολοφονείται έξω από ταβέρνα στην Παλλήνη ο απόστρατος αξιωματικός της ΕΚΑΜ, Σπύρος Παπαχρήστου. Πέντε σφαίρες από δύο όπλα θα τραυματίσουν θανάσιμα το θύμα, που είχε πάνω του μεγάλο χρηματικό ποσό, ενώ δεν οπλοφορούσε.
Στις 20 Σεπτεμβρίου του 2018 εκτελείται το πρώτο συμβόλαιο θανάτου με στόχο γυναίκα. Η Κατερίνα Αναγνωστάκη, γνωστή και ως “bella mafia” δολοφονείται στην Κηφισιά. Η Αναγνωστάκη γαζώθηκε με καλάσνικοφ μέσα στο αυτοκίνητό της, στο υπόγειο πάρκινγκ του σπιτιού της. Η “bella mafia” είχε δεχτεί επίθεση και στις 6 Σεπτεμβρίου 2011 και ενώ ήταν έξι μηνών έγκυος…
Στις 31 Οκτωβρίου 2018, ο Γιάννης Μακρής βγαίνει από το σπίτι του στη Βούλα και μπαίνει στο αυτοκίνητό του, για να πάει στα εγκαίνια της νέας του επιχείρησης.
Πριν καν προλάβει να κλείσει την πόρτα εμφανίστηκε ο δολοφόνος του εμφανίζεται στη δεξιά πλευρά του αυτοκινήτου και πυροβολεί μέσα από το τζάμι του συνοδηγού. Ο Γιάννης Μακρής βγαίνει από το αυτοκίνητο και ο εκτελεστής του επιτίθεται ξανά…
Οι αξιωματικοί της Ασφάλειας θα εντοπίσουν συνολικά έξι κάλυκες από το σημείο ενώ οι δράστες είχαν χρησιμοποιήσει για την εκτέλεση ένα πιστόλι 9mm, με τέσσερις από τις σφαίρες να βρίσκουν το θύμα στην ωμοπλάτη, στον θώρακα και στην κοιλιά…
Μήνες αργότερα, τον Απρίλιο του 2019 θα συλληφθεί στη Γλυφάδα, ως φυσικός αυτουργός της δολοφονίας ένας Βούλγαρος ενώ λίγο καιρό αργότερα θα συλληφθεί και ο αδελφός του. Πρωτόδικα, ο πρώτος θα καταδικαστεί από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο στην ποινή της ισόβιας κάθειρξης ενώ ο αδελφός του στην ποινή 10 χρόνων φυλάκισης. Η δίκη σε δεύτερο βαθμό αναμένεται για τις 19 Σεπτεμβρίου 2022.
Τον Μάιο του 2019 εκτελείται στα Ταμπούρια με 15 σφαίρες από καλάσνικοφ, ο 54χρονος Παναγής Σιτοκωσταντίνου γνωστός ως «Κάβουρας» ή «Δάσκαλος». Το 2007 είχε συλληφθεί απο τους αστυνομικούς και κατηγορηθεί για συμμετοχή σε σπείρα «νονών» της νύχτας που εμπλέκονταν σε ληστείες επιχειρήσεων και χρηματοποστολών τραπεζών. Είχε επίσης κατηγορηθεί για παράνομη μεταφορά μεταναστών.
Στις 22 Δεκεμβρίου του 2008, ο «Κάβουρας» είχε γίνει πάλι στόχος επίθεσης στο Αιγάλεω, μπροστά στα μάτια του ανήλικου τότε παιδιού του που μόλις είχε αφήσει στο σχολείο. Οι δράστες τον πυροβόλησαν απο κοντινή απόσταση, αλλά οι σφαίρες πέρασαν ξυστά απο το κεφάλι του. Η επίθεση εκείνη ήταν το σημείο εκείνο που τον αναγκάζει να φύγει απο την Αθήνα και να μετεγκασταθεί στην Σάμη της Κεφαλονιάς. Έκτοτε ερχόταν στην Αθήνα μόνο για λίγες ημέρες, προκειμένου να συναντήσει το παιδί του και οικεία πρόσωπα. Μια τέτοια ήταν και η τελευταία…
Στις 29 Οκτωβρίου 2019 θύμα μαφιόζικης επίθεσης πέφτει και ο Δημήτρης Μάλαμας, γνωστός ως «τραπεζίτης» ή «ταμίας», που δολοφονείται στο Χαϊδάρι. Ο Μάλαμας δέχθηκε 18 σφαίρες από καλάσνικοφ, ενώ βρισκόταν σταματημένος με το αυτοκίνητό του στο φανάρι, στη λεωφόρο Αθηνών, λίγα μέτρα από τα γραφεία της εταιρείας διανομής καφέ της οποίας ήταν ιδιοκτήτης. Η εκτέλεση έγινε μπροστά στα μάτια δύο αστυνομικών της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής.
Το θύμα είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν για παραβάσεις των νόμων περί τυχερών παιγνίων, ήταν ιδιοκτήτης εταιρίας διανομής καφέ και καταστημάτων εστίασης, ενώ, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ήταν άτυπος ιδιοκτήτης χαρτοπαικτικών λεσχών και μίνι καζίνο. Το 1998 είχε απασχολήσει δικαστικές Αρχές και την ΕΛ.ΑΣ. για πιθανές σχέσεις του με συμμορίες μπράβων και μεγάλο κύκλωμα διαφθοράς επίορκων αστυνομικών. Για το ίδιο κύκλωμα είχε εξετασθεί και η εμπλοκή του πρώην αστυνομικού της ΕΚΑΜ που δολοφονήθηκε την Πρωτομαγιά του 2018.
Στις 9 Δεκεμβρίου του 2020 δολοφονήθηκε στην οδό Υμηττού στα Βριλήσσια, ο 56χρονος Δημήτρης Καπές – Καπετανάκης, γνωστός ως «Σαγόνιας» ή «Σατανάς». Ο δολοφόνος ήταν πεζός και περίμενε το θύμα του. Όταν ο Καπές βγήκε από το σπίτι του, τον προσέγγισε από πίσω και άδειασε πάνω του μία γεμιστήρα καλάσνικοφ. Οι αστυνομικοί βρήκαν 28 κάλυκες, ενώ φεύγοντας ο εκτελεστής του έδωσε χαριστική βολή. Το θύμα δεν πρόλαβε να χρησιμοποιήσει το πιστόλι που είχε στην κατοχή του.
Το όνομα του Δημήτρη Καπέ-Καπετανάκη είχε καταγραφεί πρόσφατα στην έρευνα της ΕΥΠ του 2016, όπου εμπλέκονταν δικηγόροι, εν ενεργεία και απόστρατοι αξιωματικοί της Αστυνομίας, οι οποίοι φέρονταν να παρέχουν κάλυψη σε οίκους ανοχής, strip show, παράνομες χαρτοπαικτικές λέσχες και άλλες παράνομες δραστηριότητες. Ο ίδιος σε κατάθεσή του στις δικαστικές Αρχές είχε υποστηρίξει ότι εργάζεται σε τουριστικές επιχειρήσεις στη Μύκονο και αρνήθηκε κάθε κατηγορία εις βάρος του.
Στις 15 Μαΐου 2021 ο Μιχάλης Καπίρης, γνωστός με το παρατσούκλι «κεφάλας» εκτελείται πίσω από μια καντίνα στη Μεταμορφωση.
Στις 31 Μαΐου 2021 ο γνωστός πυγμάχος Τάσος Μπερδέσης πέφτει νεκρός από καλάσνικοφ στη Βάρη. Το θύμα είχε απασχολήσει την ΕΛΑΣ κατά το παρελθόν για υποθέσεις της νύχτας και υποθέσεις εκβιασμών. Πέρα από τους αγώνες πυγμαχίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έγινε γνωστός στο τηλεοπτικό κοινό και από τη συμμετοχή του στο ριάλιτι επιβίωσης Survival Secret, στο οποίο μάλιστα είχε αναδειχθεί νικητής…
Με εξαίρεση την δολοφονία Μακρή, που η ΕΛ.ΑΣ εντόπισε τον φυσικό αυτουργό, όλες οι υπόλοιπες εκτελέσεις παραμένουν «ανεξιχνίαστες»…
Η δολοφονία Καραϊβάζ
Η δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ έγινε το μεσημέρι της 9ης Απριλίου 2021 έξω από το σπίτι του στην οδό Θέμου Αννινου 29, στον Αλιμο. Είχε μόλις επιστρέψει στο σπίτι του, από τις εγκαταστάσεις του τηλεοπτικού σταθμού Star όπου εργαζόταν, όταν οι δύο δράστες –ο ένας φορούσε κράνος και ο δεύτερος κουκούλα– τον πλησίασαν με μια μηχανή σκούτερ μάρκας Beverly. O συνεπιβάτης κατέβηκε και πυροβόλησε τον δημοσιογράφο χρησιμοποιώντας –σύμφωνα με τις μαρτυρίες εργαζομένων στην καθαριότητα του δήμου– πιστόλι με σιγαστήρα. Στο σημείο βρέθηκαν δεκαεπτά κάλυκες, ενώ πάνω από έξι σφαίρες έπληξαν τον Γιώργο Καραϊβάζ, οι τέσσερις στο κεφάλι, τραυματίζοντάς τον θανάσιμα.
Η εκτέλεση του Γιώργου Καραϊβάζ αποδόθηκε στη δράση του οργανωμένου εγκλήματος και υπήρξε αφορμή για την αναψηλάφηση της –αμφιλεγόμενης σύμφωνα με ορισμένες πηγές ενημέρωσης– έρευνας της ΕΥΠ για τη διαφθορά στην Αστυνομία και τις επαφές εν ενεργεία και πρώην αξιωματικών με κακοποιούς, επιχειρηματίες και πολιτικά πρόσωπα.
Στο πολυσέλιδο πόρισμα γινόταν αναφορά στο όνομα του δημοσιογράφου, καθώς η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών είχε καταγράψει επικοινωνίες του με πρόσωπα και επιχειρηματίες της νύχτας, με τους οποίους, όπως ο ίδιος ο δημοσιογράφος είχε δημοσιοποιήσει, διατηρούσε φιλικές σχέσεις.
Ανάμεσα σε αυτούς ο Δημήτρης Μάλαμας και ο Δημήτρης Καπετανάκης, που δολοφονήθηκαν ο πρώτος τον Οκτώβριο του 2019 και ο δεύτερος τον Δεκέμβριο του 2020.
Εξαιτίας μάλιστα ορισμένων αναφορών που υπήρχαν στο πρόσωπό του, ο Γιώργος Καραϊβάζ είχε καταστεί κατηγορούμενος σε αυτή την υπόθεση μαζί με εν ενεργεία και πρώην αστυνομικούς για το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας σε βαθμό πλημμελήματος.
Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ της Καθημερινής, αρκετά στελέχη της Ασφάλειας διατύπωσαν την εκτίμηση ότι οι απαντήσεις για τα κίνητρα της εν ψυχρώ εκτέλεσης του δημοσιογράφου βρίσκονται σε εκείνη την έρευνα της ΕΥΠ και τις πληροφορίες που πιθανόν να είχαν περιέλθει σε γνώση του δημοσιογράφου για τη δράση του οργανωμένου εγκλήματος και επίορκων αστυνομικών. Συνομιλητές του Γιώργου Καραϊβάζ στην Αστυνομία περιγράφουν ότι η συμπεριφορά του άλλαξε σημαντικά μετά την εμπλοκή του ονόματός του στην έρευνα της ΕΥΠ και τη δολοφονία του διωκόμενου στο παρελθόν για συμμετοχή στο «Συνδικάτο του εγκλήματος» Δημήτρη Καπετανάκη, με τον οποίο είχε αναπτύξει στενή φιλική σχέση.
Ως απάντηση, μάλιστα, ο Γιώργος Καραϊβάζ είχε προχωρήσει σε μια σειρά ιδιαίτερα αιχμηρών δημοσιευμάτων στη σελίδα bloko.gr που διατηρούσε. Η ειδική ομάδα που δημιουργήθηκε στο «Ανθρωποκτονιών» για την εξιχνίαση της υπόθεσης μελέτησε ένα προς ένα τα δημοσιεύματα αυτά, δίχως πάντως να καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα για τα κίνητρα και την ταυτότητα των δολοφόνων. Ανάμεσα σε αυτά μια ανάρτησή του, τον Ιούλιο του 2020, που αφορούσε στη διαμεσολάβησή του για την ακύρωση συμβολαίου θανάτου σε βάρος αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ., ένα κείμενο που δημοσιοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους αναφορικά με τη δολοφονία του Δημήτρη Καπετανάκη, καθώς και ένα ρεπορτάζ για μια συνάντηση που είχαν στις αρχές του 2021 στη Λαμία ένας γνωστός επιχειρηματίας με δύο σκληρούς Αλβανούς κακοποιούς.
«Δεν έχουμε ιδέα για το ποια ήταν η αιτία της δολοφονίας» θα δηλώσει ο γιος του δημοσιογράφου σε συνέντευξη του στο International Press Institute περίπου επτά μήνες μετά την εκτέλεση του δημοσιογράφου.
Ο γιος του Γιώργου Καραϊβάζ σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι ο πατέρας του λόγω της δουλειάς του ως δημοσιογράφος είχε υπάρξει και στο παρελθόν στόχος συμβολαίου θανάτου. «Δεν έψαχνε αυτή τη στιγμή για κάτι συγκεκριμένο, απ’ ό,τι ξέρουμε. Έχει ξαναυπάρξει στο παρελθόν στόχος συμβολαίου θανάτου από τρομοκρατικές οργανώσεις και από μαφιόζους. Όμως σε αυτή τη φάση δεν είχε προσπαθήσει κανείς να τον εκφοβίσει, όπως είχε συμβεί στο παρελθόν. Ήταν ένα πισώπλατο χτύπημα μεταφορικά και κυριολεκτικά», αναφέρει ο Δημήτρης.
«Δεν πιστεύω ότι αυτό που σκότωσε τον πατέρα μου ήταν ένα πρόσωπο, ένα όπλο, ή ακόμη και ένας εγκληματικός “εγκέφαλος”. Αυτό που τον σκότωσε ήταν τα συστημικά προβλήματα που ο πατέρας μου πολεμούσε. Ακόμη κι αν ο συγκεκριμένος άνθρωπος που έδωσε την εντολή για τη δολοφονία του πατέρα μου, οι δολοφόνοι του, και το όπλο της δολοφονίας, δεν τον σκότωναν, κάτι άλλο θα τον σκότωνε» δήλωσε.
Και πρόσθεσε: «Γιατί ο πατέρας μου δεν πολεμούσε έναν συγκεκριμένο άνθρωπο, πολεμούσε ένα συστημικό πρόβλημα, και όσο αυτό το συστημικό πρόβλημα παραμένει, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τη ζωή του πατέρα μου ή οποιουδήποτε άλλου που πιστεύει πραγματικά στη δικαιοσύνη και στην αποκάλυψη της αλήθειας…».
Με πληροφορίες από: Ελεύθερος Τύπος, Καθημερινή, Documento, wikipedia, ΤΑ ΝΕΑ, bloko, dikastiko, newsit, newpost
πηγή: topontiki.gr