Τα ερωτηματικά για τον τραγικό θάνατο του 18χρονου Σπύρου Μπάθα στο ακροατήριο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Συνείδηση”, η οποία αποκαλύπτει πως στις 12 Μαΐου ξεκινά η δίκη μετά τις καταγγελίες περί ιατρικής αμέλειας της οικογένειας του αδικοχαμένου νέου.
Αναλυτικά το δημοσίευμα:
Τέσσερα χρόνια μετά το τραγικό θάνατο του 18χρονου Σπύρου Μπάθα, η περίπτωση του θανάτου του θα απασχολήσει την ποινική Δικαιοσύνη μετά τις καταγγελίες και τη μήνυση της οικογένειάς του για ιατρική αμέλεια στη διαχείριση της περίπτωσής του από γιατρούς του Νοσοκομείου Αγρινίου.
Ο αδικοχαμένος νέος κατέληξε στο νοσοκομείο Αγρινίου, όπου μεταφέρθηκε για νοσηλεία μετά από τροχαίο που συνέβη το μεσημέρι της 25ης Μαΐου 2017 στην Εθνική Οδό, έξω από το Αγρίνιο, στο ύψος του κόμβου του Παναιτωλίου.
Ο τρόπος που επήλθε ο θάνατος του, την επομένη του ατυχήματος και οι καταγγελίες από την πλευρά της οικογένειάς του για ιατρική αμέλεια προκάλεσαν εκείνη την εποχή προβληματισμό στην τοπική κοινωνία.
Όπως είχε αποκαλύψει η «Σ» από τον Οκτώβριο του 2020, η υπόθεση σε επίπεδο Δικαιοσύνης προχώρησε και μετά την περαίωση της ανάκρισης η υπόθεση παραπέμφθηκαν στο ακροατήριο, με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες να μιλούν για περίπου 20 κατηγορούμενους από το προσωπικό του Νοσοκομείου Αγρινίου.
Η δίκη μετά από αναβολές πρόκειται να ξεκινήσει στις 12 Μαΐου και πλέον η Δικαιοσύνη καλείται μέσα από την ακροαματική διαδικασία να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς συνέβη κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του Σπύρου Μπάθα στο Νοσοκομείο Αγρινίου, δηλαδή αν η ιατρική αντιμετώπιση που έτυχε ήταν η ενδεδειγμένη ή όχι και να επιμερίσει τυχόν ευθύνες, που ενδεχομένως προκύψουν σε υγειονομικούς που ενεπλάκησαν στη διαχείριση του περιστατικού.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ» θα τρέξει όπως προβλέπεται και η πειθαρχική διαδικασία, με το ΔΣ του Νοσοκομείου Αγρινίου να αναμένεται να παραπέμψει την σοβαρή αυτή υπόθεση στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της 6ης ΥΠΕ. Το ίδιο ισχύει και για το ερώτημα της διαθεσιμότητας που αναμένεται από το Υπουργείο.
Οι ισχυρισμοί περί ιατρικής αμέλειας από την πλευρά της οικογένειας του Σπύρου Μπάθα, βασίζονταν κυρίως στα όσα συνέβησαν στο Νοσοκομείο Αγρινίου τις επόμενες ώρες μετά το τροχαίο ατύχημα και στα όσα βίωσαν οι γονείς του με τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες του 18χρονου πως δεν αισθάνονταν καλά να έρχονται σε αντίθεση με καθησυχαστικά μηνύματα των αρμοδίων του Νοσοκομείου.
Μάλιστα ο πατέρας του αδικοχαμένου 18χρονου είχε απευθυνθεί μέσω επιστολής στον τότε Υπουργό Υγείας ζητώντας του να παρέμβει και να βάλει τέλος στην «ανεπάρκεια και τη συγκάλυψη στο Νοσοκομείο Αγρινίου, για να μη συνεχίσουμε να θρηνούμε κι άλλον».
Η επίσημη αντίδραση που υπήρξε εκείνη την εποχή από την πλευρά της τότε Διοίκησης του Νοσοκομείου Αγρινίου ήταν αρχικά να διενεργηθεί προκαταρτική εξέταση για να ξεκαθαριστεί το ποιοι ενεπλάκησαν καθ’ οιονδήποτε τρόπο με τη διαχείριση του ασθενή και να διευκρινιστούν τα δεδομένα που συνθέτουν όλη τη διαδικασία της διαχείρισης του ασθενή, από την προσέλευση στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών έως την κατάληξή του.
Όλα τα δεδομένα σε συνεργασία και συνεννόηση με την 6η Υ.ΠΕ και το Υπουργείο Υγείας διαβιβάστηκαν για τη διενέργεια της έρευνας (ΕΔΕ) από άλλη υπηρεσία.
Όπως είχε γίνει γνωστό από την τότε Διοίκηση του Νοσοκομείου Αγρινίου προτιμήθηκε να μην διεξαχθεί η ΕΔΕ από λειτουργούς του νοσοκομείου Αγρινίου, αλλά από άλλη, ανώτερη αρχή, προκειμένου να διασφαλιστεί η αμερόληπτη εξέταση της υπόθεσης.
Τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει γνωστά.
Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση”
Πηγή: sinidisi.gr