Πόλεμος στην Ουκρανία. Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό στο Enimerosi247 « Enimerosi 247

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022

Πόλεμος στην Ουκρανία. Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό στο Enimerosi247


Την ερχόμενη Πέμπτη 7 Απριλίου η ομιλία του Βολοντιμίρ Ζελένσκι στην ελληνική βουλή

Πόσο κόστισε στην Ουκρανία ο πόλεμος, σύμφωνα με το Κίεβο

Η εισβολή της Ρωσίας έχει κοστίσει στην Ουκρανία σχεδόν 565 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής, όπως είπε ο υπουργός Οικονομίας της χώρας

Ο πόλεμος του Βλαντιμίρ Πούτιν έχει κοστίσει μέχρι στιγμής στην Ουκρανία «ακριβώς» 564,9 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ σχεδόν 8.000 χιλιόμετρα οδικού δικτύου είναι ανάμεσα στις υποδομές που έχουν καταστραφεί

Ο δήμαρχος του Κιέβου κάνει λόγο για περισσότερους από 100 θανάτους στην πόλη του, μεταξύ αυτών 4 παιδιά

Έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 100 θάνατοι στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, μετά τη ρωσική εισβολή στη γειτονική της χώρα, δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος της πόλης Βιτάλι Κλίτσκο.

Απευθυνόμενος στους δημοτικούς συμβούλους της πόλης της Φλωρεντίας (Ιταλία), που είναι αδελφοποιημένη πόλη με το Κίεβο, ο Κλίτσκο ανέφερε πως περισσότερα από 20 πτώματα δεν μπορούν να αναγνωριστούν, ενώ τέσσερα από τα θύματα είναι παιδιά και άλλα 16 τραυματισμένα παιδιά νοσηλεύονται σε νοσοκομείο.

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο της πόλης του Ιρπίν
Ο δήμαρχος του Ιρπίν, κοντά στο Κίεβο, δήλωσε σήμερα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν τον πλήρη έλεγχο της πόλης, που αποτέλεσε ένα από τα κύρια σημεία των μαχών με τα ρωσικά στρατεύματα κοντά στην πρωτεύουσα.

«Έχουμε καλά νέα σήμερα, το Ιρπίν απελευθερώθηκε», ανέφερε ο δήμαρχος Ολεξάντρ Μαρκούσιν σε ένα βίντεο που ανήρτησε στο Telegram.

«Κατανοούμε ότι θα υπάρξουν περισσότερες επιθέσεις εναντίον της πόλης μας και θα την υπερασπιστούμε με θάρρος».

Η πληροφορία δεν έχει προς το παρόν επαληθευτεί από το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.



Ουκρανία: Έπεσε η Μαριούπολη - Υπό ρωσικό έλεγχο η πόλη, εκκένωση ζητά ο δήμαρχος

Η Μαριούπολη βρίσκεται στα χέρια των κατακτητών διαμηνύει ο δήμαρχος της πόλης, κάνοντας παράλληλα δραματική έκκληση για εκκένωση από τους άμαχους κατοίκους. Η σκληρή και μακρά ρωσική πολιορκία είχε ως αποτέλεσμα να έχει ισοπεδωθεί η πόλη. Ο δήμαρχος δεν έκανε γνωστό τον αριθμό των αμάχων που έχουν πέσει νεκροί.

Τουλάχιστον 9 νεκροί σε αεροπορική επιδρομή εναντίον ενός ραδιοτηλεοπτικού πύργου στη βόρεια Ουκρανία

Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι εννέα τραυματίστηκαν σε μια αεροπορική επιδρομή σε έναν ραδιοτηλεοπτικό πύργο στην περιφέρεια Ρίβνε, στη βόρεια Ουκρανία, δήλωσε ο κυβερνήτης Βιτάλι Κόβαλ.


«Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι κάτω από τα χαλάσματα», ανέφερε σε μια ανάρτηση στο διαδίκτυο.

Ζελένσκι: Ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, αλλιώς «θα δείτε ρουκέτες σε έδαφος του ΝΑΤΟ»

Σε νέο διάγγελμά του, ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι διεμήνυσε στο ΝΑΤΟ πως αν δεν δημιουργήσει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη χώρα του, θα δει ρωσικές ρουκέτες στο έδαφός κρατών μελών του!


«Αν δεν αποκλείσετε τον εναέριο χώρο μας, θα είναι απλά ζήτημα χρόνου, οι ρωσικές ρουκέτες θα πέσουν στο δικό σας έδαφος, στο έδαφος του NATO, στα σπίτια πολιτών (κρατών-μελών) του NATO», υποστήριξε ο πρόεδρος της Ουκρανίας σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας.


Η νέα έκκληση Ζελένσκι για επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας ήρθε μία ημέρα μετά τα ρωσικά αεροπορικά πλήγματα σε ουκρανική βάση εκπαίδευσης περίπου 20 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Πολωνία, κράτος-μέλος του NATO και της ΕΕ, κοντά στην ουκρανική πόλη Λβιβ (δυτικά).

Κίεβο: Οι Ρώσοι προετοιμάζονται για νέες επιθέσεις

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι τα ρωσικά στρατεύματα προσπαθούν να εδραιώσουν τις θέσεις τους στις περιοχές που έχουν καταλάβει, να διατηρήσουν τον ρυθμό της επίθεσής τους και προετοιμάζονται για νέες επιθέσεις.


«Ο εχθρός συγκεντρώσει σχηματισμούς και μετακινεί στρατηγικά αποθέματα στα σύνορά μας», ανέφερε το ουκρανικό γενικό επιτελείο εκτιμώντας πως πρέπει να αναμένονται νέες επιθέσεις στο Χάρκοβο, στη Σούμι και στο Μπρόβαρι, προάστιο του Κιέβου.


Το επιτελείο κατήγγειλε ότι οι ρωσικές δυνάμεις καταστρέφουν στρατιωτικές και πολιτικές υποδομές, κάτι που αντίκειται στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, όπως σημείωσε.


Στην περιφέρεια Λουγκάνσκ (ανατολικά), οι ρωσικές δυνάμεις συγκεντρώνονται στην προέλαση προς το Σεβεροντονιέτσκ. Στις πόλεις Τοπόλσκε και Σπακίβκα, στο Χάρκοβο, υπέστησαν απώλειες και υποχώρησαν, πάντα σύμφωνα με το ουκρανικό επιτελείο.


Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατο να επιβεβαιωθούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Όλες οι ελπίδες στο νέο γύρο διαπραγματεύσεων

Ένας κύκλος διαπραγματεύσεων μέσω τηλεδιάσκεψης μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, επιβεβαίωσε το βράδυ της Κυριακής ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, διαπραγματευτής και σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.


“Ένας κύκλος διαπραγματεύσεων θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα για να συνοψίσουμε τα προκαταρκτικά αποτελέσματα” των συνομιλιών, έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter.


Σύμφωνα με το Reuters, αντιπρόσωπος από την Ουκρανία φέρεται να είπε ότι πιστεύει πως θα μπορούσαν να υπάρξουν «αποτελέσματα» από τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία τις επόμενες ημέρες για να τερματιστεί ο πόλεμος.

Συνεχίζεται για 19η ημέρα σήμερα 14 Μαρτίου 2021 ο πόλεμος στην Ουκρανία, με τα βλέμματα όλου του κόσμου να είναι στραμμένα στον τέταρτο κύκλο διαπραγματευτικών συνομιλιών μεταξύ ουκρανικών και ρωσικών αντιπροσωπειών που αναμένεται να διεξαχθούν σήμερα, Δευτέρα (14.03.2022). 


Την ίδια ώρα ώρα, οι στρατιωτικές δυνάμεις της Ουκρανίας εκτιμούν ότι τα στρατεύματα της Ρωσίας προετοιμάζονται για νέες επιθέσεις στο Χάρκοβο, στη Σούμι και στο Μπρόβαρι (προάστιο του Κιέβου). «Ο εχθρός συγκεντρώσει σχηματισμούς και μετακινεί στρατηγικά αποθέματα στα σύνορά μας», ανέφερε χαρακτηριστικά το ουκρανικό γενικό επιτελείο. 


Ισοπέδωσαν το Ντνίπρο! 

Οι εικόνες μετά την επίθεση των ρωσικών δυνάμεων, το πρωί της Παρασκευής!






Περπάτησε" το κομβόι

Το ρωσικό κομβόι έξω από το Κίεβο, κοντά στο αεροδρόμιο Αντόνοφ, διασκορπίστηκε και αναδιατάχθηκε, σύμφωνα με τους Αμερικανούς και την εταιρία Maxar.


Δείτε τις εικόνες...




Στον έλεγχο της Ρωσίας η Βολνοβάχα

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες κατέλαβαν την ουκρανική πόλη Βολνοβάχα που βρίσκεται βόρεια της Μαριούπολης, μια πόλη-λιμάνι στην Αζοφική θάλασσα που πολιορκείται εδώ και ημέρες από τον ρωσικό στρατό, μετέδωσε το πρακτορείο RIA επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.


Η Βολνοβάχα θεωρείται στρατηγικής σημασίας καθώς αποτελεί τη βόρεια πύλη εισόδου προς τη Μαριούπολη.

Σφυροκόπημα χωρίς τέλος και τη Μαριούπολη!

Η πόλη δέχεται αδιάκοπη επίθεση από τις ρωσικές δυνάμεις. Βομβαρδίζεται κάθε μισή ώρα και οι Ρώσοι χρησιμοποιούν απαγορευμένα όπλα, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο.

Βομβάρδισαν ξανά αμάχους, 1 νεκρός

Περιοχές όπου ζουν άμαχοι στην πόλη Ντνίπρο, στην κεντρική Ουκρανία, επλήγησαν από ρωσικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς με αποτέλεσμα τουλάχιστον ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του, σύμφωνα με τις ουκρανικές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών.


Σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, νωρίς το πρωί βομβαρδίστηκαν «παιδικός σταθμός», «πολυκατοικία», καθώς και διώροφη «βιοτεχνία υποδημάτων», που έχει πάρει φωτιά. «Ένας άνθρωπος είναι νεκρός».


Η πόλη αυτή παρέμενε μέχρι σήμερα –συγκριτικά– αλώβητη από τα πλήγματα των ρωσικών δυνάμεων.

Καλημέρα 16η ημέρα πολέμου στην Ουκρανία. Η ενημέρωση συνεχίζεται ☝️

Ρωσική επίθεση κατά Ινστιτούτου στο Χάρκοβο, όπου βρίσκεται πειραματικός πυρηνικός αντιδραστήρας,

Στο στόχαστρο των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων βρέθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης το Ινστιτούτο Φυσικής και Τεχνολογίας στο Χάρκοβο, όπου βρίσκεται ένας πειραματικός πυρηνικός αντιδραστήρας, όπως δήλωσε ουκρανός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αντιδραστήρας είναι απενεργοποιημένος, ενώ το κτίριο υπέστη ζημιές από την επίθεση.

Λίγα λεπτά νωρίτερα το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο κοινοβουλευτικές πηγές από την Ουκρανία, μετέδωσε ότι ξέσπασε πυρκαγιά σε ξενώνα που βρίσκεται στην ίδια περιοχή.

Παράλληλα σε ρωσικό κλοιό παραμένει το Κίεβο, ενώ στα στρατεύματα της Μόσχας πολιορκούν και πόλεις κλειδιά της Ουκρανίας,


Κουλέμπα: Ζητήσαμε κατάπαυση πυρός, αλλά ο Λαβρόφ δεν απάντησε

συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ουκρανίας και της Ρωσίας, τελείωσε!


Στις δηλώσεις του ο Ντμίτρο Κουλέμπα έκανε σαφές ότι δεν υπήρξε ιδιαίτερη πρόοδος, αφού ο Σεργκέι Λαβρόφ δεν άλλαξε τη ρωσική στάση.


Ήρθα για να συμφωνήσουμε για έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για τη Μαριούπολη, είπε, τονίζοντας ότι στην πόλη η κατάσταση είναι απελπιστική. "Δυστυχώς ο Λαβρόφ δεν ήταν σε θέση να δεσμευτεί".


"Θέσαμε, συνέχισε, το θέμα μιας 24ωρης κατάπαυσης πυρός για να λυθούν κάποια ανθρωπιστικά ζητήματα αλλά ούτε σε αυτό συμφωνήσαμε. Μάλλον πρέπει να αποφασίσουν άλλοι στη Ρωσία".


Από την πλευρά του, ο Σεργκέι Λαβρόφ επανέλαβε τις κατηγορίες της Μόσχας πως οι "εθνικιστές στην Ουκρανία χρησιμοποιούν αμάχους ως ασπίδες".

Νέο μήνυμα Ζελένσκι 

Σε νέο μήνυμα του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τόνισε μεταξύ άλλων ότι "τα τανκς, τα τεθωρακισμένα και τα πυρομαχικά του εχθρού, θα λειτουργήσουν τώρα για την άμυνα μας. Τι πιο ταπεινωτικό για τους εισβολείς; Θα νικήσουμε τον εχθρό με τα δικά του όπλα».


Στη συνέχεια απευθύνθηκε στους Ρώσους στρατιώτες: «Έχετε ακόμα μια ευκαιρία να επιβιώσετε. Η αντίστασή μας για σχεδόν δύο εβδομάδες σας έδειξε ότι δεν θα τα παρατήσουμε. Γιατί εδώ είναι το σπίτι μας. Αυτές είναι οι οικογένειές μας και τα παιδιά μας. Θα πολεμήσουμε μέχρι να πάρουμε πίσω τη γη μας. Θα το κάνουμε αυτό για όλους τους δολοφονημένους και τα παιδιά μας. Μην το πιστεύετε όταν οι διοικητές σας, σας λένε ότι έχετε ακόμα μια ευκαιρία στην Ουκρανία. Δεν σας περιμένει τίποτα εδώ. Εκτός από την αιχμαλωσία, εκτός από το θάνατο. Μας αφαιρείτε τη ζωή και δίνετε τη ζωή σας», είπε.


Και κατέληξε: «Τα τελευταία μου λόγια αφορούν την ενότητά μας. Η ενότητά μας είναι η δύναμή μας. Λαμβάνουμε μηνύματα ότι ορισμένες ομάδες στην Ουκρανία δεν θα πολεμούν πλέον. Δουλεύουν για τα δικά τους συμφέροντα. Λαμβάνουμε μηνύματα ότι ορισμένοι πολιτικοί προσπαθούν να έρθουν σε επαφή με τη Ρωσία...».

Νέα προσπάθεια για απομάκρυνση αμάχων από τη Μαριούπολη

Η Ουκρανία θα προσπαθήσει σήμερα να απομακρύνει αμάχους μέσω έξι «ανθρωπιστικών διαδρόμων» που έχουν δημιουργηθεί μεταξύ άλλων και από τη νότια πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης, όπως δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.


Η Βερεστσούκ ανέφερε σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή της πως οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις συμφώνησαν να σταματήσουν το πυρ στις περιοχές αυτές από τις 9 π.μ. ως τις 9 μ.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και κάλεσαν τις ρωσικές δυνάμεις να τηρήσουν τη δέσμευσή τους για τοπικές εκεχειρίες.


Αναφορές για 10 νεκρούς από ρωσικά πυρά στο Σεβερνοντονέτσκ

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες Τρίτη εξαιτίας ρωσικών πυρών στην πόλη Σεβεροντονέτσκ στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, ανέφερε σήμερα ο περιφερειάρχης του Λουγκάνσκ.


Σύμφωνα με τον αξιωματούχο αυτό, τον Σεργκίι Γκαϊντάι, ο ρωσικός στρατός «άνοιξε πυρ» εναντίον κατοικιών και άλλων κτιρίων. Δεν διευκρίνισε εάν επρόκειτο για βολές πυροβολικού ή όχι.


Η περιοχή είναι θέατρο μαχών εδώ και ημέρες.


Ο στόχος του Κιέβου

Καθήκον των δυνάμεων της Ουκρανίας είναι να συγκρατήσουν την επίθεση των δυνάμεων της Ρωσίας, να μην τους επιτρέψουν να προελάσουν, τις επόμενες επτά ως δέκα ημέρες ώστε η Μόσχα να μην είναι σε θέση να ισχυριστεί ότι κατήγαγε νίκη, ανέφερε ουκρανός αξιωματούχος.


Ο Βαντίμ Ντενισένκο, σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών, εξήγησε ότι η Ρωσία χρειάζεται απελπιστικά κάποια στρατιωτική νίκη, αναφέροντας τη Μαριούπολη και το Κίεβο ως τους πιο πιθανούς στόχους της Μόσχας.


«Χρειάζονται οπωσδήποτε κάποια νίκη προτού αναγκαστούν να διεξαγάγουν τις τελικές διαπραγματεύσεις», υποστήριξε ο κ. Ντενισένκο μέσω Facebook. «Επομένως το καθήκον μας είναι να αντισταθούμε για 7-10 ημέρες», πρόσθεσε.


 Ρωσική φάλαγγα έξω από το Κίεβο

Δορυφορικές εικόνες της αμερικανικής εταιρίας Maxar δείχνουν τεθωρακισμένα της Ρωσίας λίγα χιλιόμετρα έξω από το Κίεβο, στο αεροδρόμιο Αντόνοφ στο Γκοστόμελ.


Νωρίτερα, υπήρξαν αναφορές για νέες εκρήξεις στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας



Το Κίεβο απαγορεύει τις εξαγωγές δημητριακών, ζάχαρης, αλατιού και κρέατος


Με τον πόλεμο να μαίνεται για 14η ημέρα στην Ουκρανία, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι μέχρι τέλος του έτους απαγορεύονται οι εξαγωγές σίκαλης, κριθαριού, φαγόπυρου, κεχριού, ζάχαρης, αλατιού και κρέατος.


«Φρούριο» το Κίεβο

Σας άρεσε; Πατήστε...
loading...
Αν σου άρεσε το άρθρο μοιράσου το με τους φίλους σου!

Κοινοποίηση στο Facebook

google-site-verification: googledd843cc8cd9e15a6.html