Προκαλούν οι Τούρκοι παραμονές Χριστουγέννων πραγματοποιώντας αποβατικές επιχειρήσεις απέναντι από τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου αποκαλύπτοντας ακόμα και τις άγιες αυτές μέρες τους πραγματικούς σκοπούς τους
ροκαλούν οι Τούρκοι παραμονές Χριστουγέννων πραγματοποιώντας αποβατικές επιχειρήσεις απέναντι από τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου αποκαλύπτοντας ακόμα και τις άγιες αυτές μέρες τους πραγματικούς σκοπούς τους. Οι αμφίβιες ασκήσεις με τη συμμετοχή πλοίων, αποβατικών σκαφών, αρμάτων μάχης, τεθωρακισμένων και μαχητικών αεροσκαφών F-16, που εκτελέστηκαν στον κόλπο της Σμύρνης λίγο πριν τη Γέννηση του Θεανθρώπου είναι η μεγαλύτερη απόδειξη των επιθετικών σχεδιασμών της Αγκυρας εις βάρος της χώρας μας. Την ίδια ώρα που το τουρκικό υπουργείο Αμυνας παρουσιάζει με διθυραμβικό τρόπο τον άκρως επιθετικό προσανατολισμό της «Στρατιάς του Αιγαίου» η τουρκική διπλωματία με περισσή υποκρισία θέτει στους διεθνείς οργανισμούς θέμα αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών με το αστήριχτο επιχείρημα ότι η Ελλάδα παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες απειλώντας με τα στρατεύματα της την Τουρκία!
Η «Στρατιά του Αιγαίου» (Ege Ordusu) των 130.000 στρατιωτών από το 1975 και το casus belli της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης από το 1995, για κήρυξη πολέμου στην Ελλάδα σε περίπτωση επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης της πέραν των 6 ν.μ., συνιστούν τους δύο άξονες ευθείας στρατιωτικής απειλής εναντίον της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας. Ο αποβατικός χαρακτήρας των τουρκικών επιχειρήσεων των τελευταίων 24ωρων έρχεται να υπενθυμίσει προς κάθε κατεύθυνση ότι παρά τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα, που αντιμετωπίζει αυτό το διάστημα η γείτονα, η απειλή εξ ανατολών παραμένει πάντα στο τραπέζι, έτοιμη να ενεργοποιηθεί ανά πάσα στιγμή. Ειδικά, σε μία περίοδο που ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται στην πιο δύσκολη θέση τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της μακράς πολιτικής διαδρομής του.
Έδρα της «Στρατιάς του Αιγαίου» ή 4ης Στρατιάς των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων είναι η Σμύρνη με την ναυτική βάση της Φώκαιας να αποτελεί το ορμητήριο του αποβατικού στόλου, του μεγαλύτερου της Μεσογείου. Στη Φώκαια εδρεύει επίσης ταξιαρχία πεζοναυτών αποτελούμενη από 4.500 άνδρες, τάγματα αμφίβιων δυνάμεων, αρμάτων μάχης, πυροβολικού και μονάδων υποστήριξης. Η διάταξη του στρατιωτικού επιθετικού βραχίονα της Αγκυρας στο Αιγαίο, τον οποίο απαρτίζουν μηχανοκίνητες ταξιαρχίες πεζικού και πυροβολικού καθ’όλο το μήκος τουρκικών παραλίων και όλως τυχαίως δεν υπόκειται στο ΝΑΤΟ, στοχεύει στην απόβαση και κατάληψη των ελληνικών νησιών, που βρίσκονται ακριβώς απέναντι. Αυτό άλλωστε είναι και το σενάριο της ετήσιας άσκησης EFES, που πραγματοποιεί στην περιοχή με τυμπανοκρουσίες το τουρκικό επιτελείο.
Δεν είναι τυχαίο ότι η συγκρότηση της «Στρατιάς του Αιγαίου» ξεκίνησε μετά την ολοκλήρωση της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974 οπότε και συγκεντρώθηκαν οι πρώτες μονάδες στην περιοχή της Σμύρνης με ζώνη ευθύνης τα δυτικά παράλια. Για την παρουσία ενός μείζονος στρατιωτικού σχηματισμού απέναντι από τα ελληνικά νησιά οι Τούρκοι επικαλέστηκαν εθνική απειλή και λόγους προστασίας της τουρκικής επικράτειας στα δυτικά σύνορα της χώρας. Το επιχείρημα αυτό δεν αντέχει σε καμία σοβαρή προσέγγιση και αξιολόγηση καθώς μια απλή ματιά στη σύνθεση των δυνάμεων, που αποτελούν την «Στρατιά του Αιγαίου», είναι αρκετή να καταδείξει το σταθερό επιθετικό προσανατολισμό της καθώς οι μαζικές αποβατικές επιχειρήσεις συνιστούν την κύρια αποστολή της.
Τα τελευταία χρόνια υπήρξε περαιτέρω αριθμητική, με ένταξη μικρών ταχέων σκαφών, αλλά και ποιοτική ενίσχυση της Διοίκησης Αποβατικών Πλοίων στο ναύσταθμο της Φώκαιας με σύγχρονα πλοία μεγάλων διαστάσεων. Τα θηριώδη αποβατικά κλάσης Bayraktar, που παραδόθηκαν το 2017, διαθέτουν δυνατότητες διοίκησης και ελέγχου επιχειρήσεων μεταφέροντας περισσότερους από 350 στρατιώτες, 20 άρματα μάχης και δεκάδες οχήματα.
Βέβαια, οι εξόφθαλμοι επεκτατικοί σχεδιασμοί της Τουρκίας σκοντάφτουν στην ισχυρή παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων στα νησιά του Αιγαίου. Αυτός είναι και ο λόγος, που η Αγκυρα θέτει όλο και πιο έντονα το εφεύρημα της αποστρατικοποίησης των νησιών υπολογίζοντας πολύ σοβαρά την ελληνική ισχύ πυρός μια ανάσα από τις τουρκικές ακτές. Τα όπλα μεγάλου βεληνεκούς, με τα οποία είναι «φορτωμένα» τα ακριτικά νησιά μας είναι αυτά, που ανησυχούν περισσότερο τους Τούρκους επιτελείς, οι οποίοι εσχάτως έχουν έναν ακόμα πονοκέφαλο να αντιμετωπίσουν, που δεν είναι άλλος από το «φονικό» ισραηλινό σύστημα κατευθυνόμενων βλημάτων Spike Nlos, που προορίζεται για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και για τον Εβρο