Έρχεται ξανά lockdown! Οι φόβοι για τα αυξημένα κρούσματα και νέες σκέψεις για την είσοδο στα μαγαζιά « Enimerosi 247

Αναγνώστες

Translate

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Σχόλια-Eπικοινωνία

Τις καταγγελίες, τα παράπονα, τις απόψεις σας και ότι
χιουμοριστικό έχετε να πείτε, μπορείτε να τα στείλετε στο email: enimerosi247@hotmail.com


ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Σάββατο 3 Ιουλίου 2021

Έρχεται ξανά lockdown! Οι φόβοι για τα αυξημένα κρούσματα και νέες σκέψεις για την είσοδο στα μαγαζιά

Κατηγορία Κορονοϊός στις   7:38 π.μ.  |  Σάββατο 3 Ιουλίου 2021


Με τα κρούσματα κορωνοϊού να δείχνουν σαφή σημάδια αύξησης τις τελευταίες μέρες και με την ινδική μετάλλαξη να χτυπά «καμπανάκι κινδύνου» και στη χώρα μας, στο τραπέζι των ειδικών μπαίνουν σκέψεις για περαιτέρω κλιμάκωση των περιορισμών στην αναψυχή. Παράλληλα, μεγαλώνουν οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, με τα νέα μέτρα να πλήττουν όσους δεν είναι θωρακισμένοι και με τις δύο δόσεις.


Ειδικότερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN και της Δέσποινας Βλεπάκη, σε ό,τι αφορά στο εσωτερικό των μεικτών χώρων διασκέδασης και υγειονομικού ενδιαφέροντος, συζητείται το ενδεχόμενο να μπορεί ο ιδιοκτήτης να δέχεται τους ανεμβολίαστους πελάτες μόνο με την επίδειξη μοριακού (PCR) και όχι με rapid.




Πιθανά τα τοπικά lockdown αν αυξηθούν τα κρούσματα

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, εάν συνεχιστεί η αύξηδη των κρουσμάτων και σημειωθούν τοπικές εξάρσεις, ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζονται είναι η επιβολή τοπικών lockdown σε επιβαρυμένες περιοχές, η επανεμφάνιση μέτρων όπως η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους και η απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ.



PCR για είσοδο σε μεικτά μαγαζιά

Ένα ιδιαίτερο μέτρο που έχει πέσει στο τραπέζι επίσης είναι να δοθεί η δυνατότητα στους επιχειρηματίες της εστίασης, οι οποίοι θα αποφασίσουν να λειτουργούν «μεικτά μαγαζιά» (δηλαδή μαγαζιά τα οποία θα δέχονται και ανεμβολίαστους πελάτες) να επιτρέπουν την είσοδο σε ανεμβολίαστους μόνο κατόπιν επίδειξης αρνητικού τεστ PCR (μοριακό).


Υπενθυμίζεται ότι με τις υπάρχουσες οδηγίες, στα μαγαζιά εκείνα που θα δέχονται και ανεμβολίαστους, θα μπορούν να εισέρχονται πελάτες με την επίδειξη είτε μοριακού τεστ είτε τεστ αντιγόνου, το λεγόμενο rapid.


Καταρρέει η εστίαση: Οι ανεμβολίαστοι θα πληρώνουν τον καφέ τους χρυσό - Η δύσκολη εξίσωση του διαχωρισμού των καταστημάτων & τα αναπάντητα ερωτήματα

Μέτρα στην εστίαση: Σκληρότατα μέτρα επιβάλλονται σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, παρόλο που η κυβέρνηση έχει τονίσει ότι ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός. Οι πολίτες πλέον για να πιούν ένα καφέ θα πρέπει να πληρώσουν 24 ευρώ!


Οι ανακοινώσεις του κυβερνητικού επιτελείου από τον Γιώργο Γεραπετρίτη και τον Άδωνι Γεωργιάδη για το πλαίσιο λειτουργίας των υπηρεσιών εστίασης και ψυχαγωγίας προκάλεσαν δυσάρεστη έκπληξη και οργή σε πολίτες και επιχειρηματίες.


Ο διαχωρισμός των επιχειρήσεων έγκειται στο ότι, οι επιχειρηματίες της εστίασης είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν στην ειδική πλατφόρμα αν θα είναι αμιγείς ή μεικτές, αν θα δέχονται δηλαδή μόνο εμβολιασμένους ή όλους τους πελάτες.


Η πολιτεία χωρίζεται στα δύο, λόγω των μέτρων της εστίασης

Η κυβέρνηση όχι μόνο χωρίζει την πολιτεία στα δύο, αλλά επιπλέον «τιμωρεί» όσους επέλεξαν να μην εμβολιαστούν. Τους αναγκάζει να πληρώσουν τουλάχιστον 20 ευρώ προκειμένου να υποβληθούν σε rapid test. Για να πιούν έναν καφέ, οι πολίτες πρέπει να στηθούν στην ουρά των ιδιωτικών κέντρων για να εξεταστούν. Οφείλουν να περιμένουν το αποτέλεσμα και μετά να επισκεφτούν το κατάστημα εστίασης που θα δέχεται και ανεμβολίαστους (μικτές επιχειρήσεις).


Την ίδια στιγμή, στις ανακοινώσεις αναφέρεται ότι οι ανεμβολίαστοι πελάτες είναι υποχρεωμένοι να κάνουν rapid test, αφού τα self test, πλέον θα πραγματοποιούνται μόνο από ανήλικους. Αλγεινή εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι στις επίσημες ανακοινώσεις δεν συμπεριλαμβάνεται πουθενά η διεξαγωγή rapid test σε Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.


Μέτρα στην εστίαση: Στα κάγκελα οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων

Μετά από έναν ολόκληρο χρόνο οικονομικής ασφυξίας, πολλοί δεν είναι σε θέση να προσλάβουν άτομα που θα ελέγχουν τους πελάτες στην είσοδο για το αν έχουν ή όχι πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό τεστ.


Επιπλέον όσοι επιλέξουν να καταχωρηθούν ως μεικτές επιχειρήσεις θα έχουν την μικρότερη προβλεπόμενη πληρότητα. Πολλοί μάλιστα έχουν θίξει τον πιο σημαντικό παράγοντα. Αυτόν της ηθικής.


Ότι καλούνται να επιλέξουν ποιους πελάτες θα υποδεχτούν και σε ποιους θα ρίξουν «πόρτα». Την ίδια στιγμή ζητούν εξηγήσεις και διευκρινήσεις για τον τρόπο που θα εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μέτρο.


Το πρωί της Τετάρτης, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς εμφανίστηκε στον ΣΚΑΪ και περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο θα εισέρχονται οι πολίτες στις μεικτές και αμιγείς επιχειρήσεις εστίασης και ψυχαγωγίας.


Σύμφωνα με τον Γεωργαντά ο καταστηματάρχης δε θα βλέπει τα στοιχεία των πολιτών. Σκανάρεται το QR που βρίσκεται πάνω στα πιστοποιητικά. Επίσης, επανέλαβε ότι τα rapid test θα γίνονται σε διαγνωστικά κέντρα.



 

«Θα πηγαίνει ο εμβολιασμένος πελάτης με το πιστοποιητικό στο κινητό του. Θα το σκανάρει στην εφαρμογή του καταστήματος και εφόσον ανάβει πράσινη ένδειξη, θα μπορεί να περάσει. Στα μικτά μαγαζιά θα μπαίνουν αυτοί που έχουν αρνητικό τεστ.


Το rapid τεστ γίνεται σε διαγνωστικό κέντρο και καταχωρείται επίσημα από αυτό. Με αυτό τον τρόπο άλλωστε εκδίδεται και το ψηφιακό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό, το οποίο φέρει QR κωδικό. Απλώς θα πρέπει να υφίσταται την ταλαιπωρία, όταν θέλουν να ξαναβγούν, να πρέπει να ξανακάνουν τεστ».



Αγωνιούν οι επιχειρηματίες της εστίασης: Η δύσκολη εξίσωση του διαχωρισμού των καταστημάτων & τα αναπάντητα ερωτήματα

Έντονες αντιδράσεις και πολλά ερωτήματα δημιούργησαν στους επιχειρηματίες της εστίασης και της διασκέδασης οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το διπλό μοντέλο που θα εφαρμοστεί στον κλάδο, δημιουργώντας ουσιαστικά επιχειρήσεις δύο ταχυτήτων.


Οι επιχειρηματίες καλούνται να επιλέξουν είτε μία Covid-free επιχείρηση, είτε αυστηρότερα πρωτόκολλα λειτουργίας, από τις 15 Ιουλίου.



 

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega μίλησε για το θέμα ο γνωστός σεφ Χριστόφορος Πέσκιας, καθώς και οι κ.κ. Βασίλης Ακρίβος, επιχειρηματίας στο χώρο της εστίασης στη Σαντορίνη, και Γιάννης Χατζηαλέξης, ιδιοκτήτης All day Cafe – Bar στον Πειραιά.


«Είναι δύσκολο να ελεγχθεί ο κόσμος»

«Ο εξωτερικός χώρος του μαγαζιού μου θα είναι μεικτός. Ο εσωτερικός χώρος θα λειτουργήσει μόνο για εμβολιασμένους, αλλά το ποσοστό τους είναι πολύ μικρό. Για εμάς το δύσκολο είναι το πώς θα ελεγχθεί ο κόσμος. Είναι δύσκολο να ζητάμε ταυτότητες. Πώς θα ελέγξω εγώ τον άνθρωπο που είναι εμβολιασμένο; Λειτουργικά, δεν μπορεί να το κάνει αυτό ο σερβιτόρος. Θα πρέπει να προσλάβω κάποιον άνθρωπο;», είπε ο κ. Χατζηαλέξης.


Αγωνία για το τι θα πρέπει να γίνει με τον εμβολιασμό των εργαζομένων

«Με τους εσωτερικούς χώρους υπάρχει πρόβλημα. Είμαι πολύ υπέρ του εμβολιασμού αλλά έχουμε συμπολίτες μας που διαφωνούν. Το προσωπικό δεν πρέπει να είναι εμβολιασμένο στα μαγαζιά; Το δικό μου μαγαζί είναι σε ανοιχτό χώρο, οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Αλλά το χειμώνα, για να ισχύσει το μέτρο θα πρέπει να εμβολιαστεί και το προσωπικό.



 

Νομίζω ότι με το QR Code είναι εύκολο να γίνει έλεγχος των πελατών, αλλά το θέμα είναι τι θα γίνει με το προσωπικό. Θα γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός; Γνωρίζω ανθρώπους ή συνεργάτες που δεν έχουν κάνει ακόμα το εμβόλιο, το σκέφτονται ή είναι αρνητές. Τι θα τους κάνω, θα τους διώξω; Εγώ συμβουλεύω τους πάντες να κάνουν το εμβόλιο.


Αλλά υπάρχει κόσμος που δεν έχει πάει ακόμα. Νομίζω τα μαγαζιά θα μπορέσουν να δουλέψουν με το μέτρο, σε ό,τι αφορά στους πελάτες. Η τεχνολογία υπάρχει, δεν νομίζω ότι θα χρειάζεται να κάνουμε αστυνόμευση», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Πέσκιας.



«Έχουμε καταστραφεί – Θα βάλω ακόμα και τα… περιστέρια στην επιχείρησή μου»

«Εμείς έχουμε καταστραφεί γιατί οι εμβολιασμοί έχουν πάει πίσω. Δεν έχουμε τουρισμό γιατί η Ελλάδα είναι στο πορτοκαλί. Πιέζουμε γιατί πρέπει να εμβολιαστεί ο κόσμος. Το 30% του πληθυσμού παγκόσμια δε θα εμβολιαστούν.


Στη Σαντορίνη είναι χωριό. Οι άνθρωποι δεν έχουν πειστεί εύκολα, λένε “θα κάτσω στο βουνό και δε θα κολλήσω τίποτα”. Οι εργαζόμενοι εμβολιαζόμαστε όλοι. Εγώ ήρθα με το προσωπικό μου και εμβολιαστήκαμε όλοι σε δύο ήμερες. Εγώ θα βάλω και τα… περιστέρια μέσα στην επιχείρησή μου. Δύο χρόνια δεν έχουμε μεροκάματο. Πρέπει να δούμε πώς θα πείσουμε τον κόσμο να εμβολιαστεί», είπε από την πλευρά του ο κ. Ακρίβος.


«Κρατήσεις υπάρχουν, αλλά δε δίνει κανένας προκαταβολή. Ο ξενοδόχος παίρνει προσωπικό γιατί βλέπει ότι θα είναι γεμάτος τον Ιούλιο. Αλλά αν δεν έρθει κανείς, τι θα το κάνει το προσωπικό;», συνέχισε ο ίδιος.


«Από την αρχή της πανδημίας δεν υπάρχει εκπρόσωπος του κλάδου μας να συμβουλεύει την κυβέρνηση. Παίρνονται αποφάσεις για εμάς, χωρίς εμάς.


Η πρότασή μου είναι ο κόσμος να εμβολιαστεί για να μην πάμε σε νέο lockdown το φθινόπωρο, και πρέπει η κυβέρνηση να πάρει κάποιο γνώστη της εστίασης, που να έχει δουλέψει και να ξέρει και το κομμάτι της λειτουργίας της εστίασης», τόνισε ο κ. Χατζηαλέξης, με τον κ. Ακρίβο να επισημαίνει ότι «Όλη η Ευρώπη θα έπρεπε να είναι ενωμένη και να έχουν χαράξει ένα δρόμο. Τώρα ο καθένας κάνει ό,τι θέλει».



 

«Καλό είναι να εμβολιαστεί ο κόσμος. Έχουν πεθάνει 12.000 Έλληνες από αυτή την ασθένεια. Είναι καιρός να καταλάβουμε ότι το κάνουμε όχι μόνο για τις επιχειρήσεις, αλλά και για τις ανθρώπινες ζωές. Από εκεί και πέρα πρέπει να ξεκαθαρίσει το αν είναι υποχρεωτικός και συνταγματικός ο εμβολιασμός για τους εργαζόμενους, να μην κάνουμε όλες αυτές τις συζητήσεις», τόνισε κλείνοντας ο κ. Πέσκιας.


Κοινωνική έκρηξη κατά των μέτρων της εστίασης

Μιλώντας για την πορεία των εμβολιασμών μετά την ανακοίνωση των «προνομίων», ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλη κινητικότητα. Μάλιστα έκανε λόγο για 120.000 νέα ραντεβού που κλείστηκαν από νεαρές ηλικίες 18-24 ετών μετά την ανακοίνωση για το freedom pass. Τη λεγόμενη δηλαδή δωροκάρτα των 150 ευρώ που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ψυχαγωγία, θέατρα, διακοπές κλπ.


Όλα αυτά λοιπόν με «φόντο» τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την μετάλλαξη Δέλτα η πορεία της οποίας ακόμα ερευνάται για το κατά πόσο μπορεί να ανακοπεί από τους εμβολιασμούς. Τρανό παράδειγμα το Ισραήλ, στο οποίο ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών που είχε εμβολιαστεί νόσησε με την μετάλλαξη του ιού. Την ίδια στιγμή όλο και πληθαίνουν τα σενάρια για ενδεχόμενο νέο lockdown από το φθινόπωρο.



 

Η δημοσίευση του Κυριάκου Μητσοτάκη το 2017 στο twitter


athensmagazine.gr:


Σας άρεσε; Πατήστε...
loading...

google-site-verification: googledd843cc8cd9e15a6.html