Κορωνοϊός: Τι απαντούν οι ειδικοί στο ερώτημα αν θα κάνουμε φέτος Πάσχα στο χωριό « Enimerosi 247

Αναγνώστες

Translate

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Σχόλια-Eπικοινωνία

Τις καταγγελίες, τα παράπονα, τις απόψεις σας και ότι
χιουμοριστικό έχετε να πείτε, μπορείτε να τα στείλετε στο email: enimerosi247@hotmail.com


ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Σάββατο 6 Μαρτίου 2021

Κορωνοϊός: Τι απαντούν οι ειδικοί στο ερώτημα αν θα κάνουμε φέτος Πάσχα στο χωριό

Κατηγορία Κορονοϊός στις   10:36 π.μ.  |  Σάββατο 6 Μαρτίου 2021


Το άνοιγμα της οικονομίας είναι ο επόμενος μεγάλος στόχος της κυβέρνησης, ένας στόχος που θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας, ωστόσο ήδη ακούγονται απόψεις και θεωρίες για το πώς θα κάνουμε Πάσχα.

Από την πορεία της πανδημίας θα εξαρτηθεί και τυχόν άνοιγμα των μετακινήσεων από νομό σε νομό, οι οποίες έχουν απαγορευτεί ήδη πριν από τα Χριστούγεννα, υπό το φόβο της υπερμετάδοσης, με τη μετακίνηση ατόμων από περιοχές στο κόκκινο σε covid free περιοχές.

19 περιοχές της χώρας, οι περιοχές που στο χάρτη υγειονομικής ασφάλειας απεικονίζονται με βαθύ κόκκινο χρώμα, βρίσκονται υπό καθεστώς αυστηρού lockdown καθώς το επιδημιολογικό φορτίο είναι μεγάλο και ο ρυθμός μετάδοσης αυξημένος, ενώ η υπόλοιπη χώρα είναι στο κόκκινο, σε lockdown με σημαντικούς περιορισμούς, με στόχο το επόμενο διάστημα να περιοριστούν τα κρούσματα και να μπορέσει να ανοίξει η οικονομία και τα σχολεία, ενώ ο εμβολιασμός θα προχωρά και θα κτίζεται η ανασοποίηση σε πρώτη φάση των μεγαλύτερης ηλικίας πολιτών που είναι και οι πιο ευάλωτοι στον ιό. Χθες οι εμβολιασμοί ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο ενώ το επόμενο διάστημα, καθώς θα δοθεί έγκριση για εμβολιασμό με AstraZeneca και των άνω των 65 το εμβολιαστικό πλάνο αναμένεται να προχωρήσει πιο στοχευμένα προς αυτό το στόχο.

«Θα κάνουμε φέτος Πάσχα στο χωριό;»

Στο ερώτημα αν θα κάνουμε φέτος Πάσχα στο χωριό, που πολλοί πλέον έχουν αρχίσει να εκφράζουν ως απορία, καθώς σε δέκα ημέρες μπαίνουμε στη Σαρακοστή, η απάντηση μοιάζει δύσκολο να απαντηθεί προς το παρόν.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι στόχος είναι έως τα τέλη Μαϊού να έχουν ολοκληρωθεί οι εμβολιασμοί στα νησιά (το Καστελόριζο είναι covid-free και θα ακολουθήσουν και άλλα μικρά νησιά όπου το πρόγραμμα εμβολιασμού είναι διαφορετικό από αυτό της υπόλοιπης χώρας), αλλά το σενάριο ενός Covid-free Πάσχα μοιάζει δύσκολο.

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος απαντώντας σήμερα σε σχετική ερώτηση εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι αν όλα κυλήσουν ομαλά θα μπορέσουμε να κάνουμε Πάσχα στα χωριά μας, ωστόσο απέφυγε να κάνει πρόβλεψη για την εξέλιξη της πανδημίας, λέγοντας ότι για να φανεί αν θα εφαρμοστούν και θα αποδώσουν τα νέα μέτρα θα χρειαστούν μερικές μέρες ακόμη, τονίζοντας ότι το θετικό είναι ότι προχωράει και το πρόγραμμα εμβολιασμού και μέσα στο επόμενο δίμηνο αναμένεται να έχει εμβολιαστεί το 20% του πληθυσμού.

Ο ιατρός ερευνητής Παυλάκης από την άλλη εξέφρασε την άποψη ότι και αυτό το Πάσχα θα πρέπει να το περάσουμε περιορισμένα για να σώσουμε το καλοκαίρι, λέγοντας ότι τυχόν μετακινήσεις το Πάσχα μπορεί να είναι καταστροφικές. Μιλώντας για το πιθανό άνοιγμα μετά τις δύο εβδομάδες αυστηρού lockdown, ο κ. Παυλάκης είπε χαρακτηριστικά σήμερα: «Τον Απρίλιο τα μαγαζιά μπορεί να ανοίξουν. Ξεχάστε το Μάρτιο μάλλον. Θα μας το πει και ο ιός. Τα σχολεία θα μπορούσαν να αρχίσουν τον Απρίλιο χωρίς διακοπές το Πάσχα με αναπλήρωση μέρος των κενών μέρος του καλοκαιριού ή αρχίζοντας νωρίτερα. Από το καλοκαίρι και πέρα ελπίζουμε για μεγάλες ανάσες». Απέκλεισε τις μετακινήσεις στο Πάσχα εάν η Αθήνα έχει τον κοχλασμό που έχει σήμερα. «Μπορεί να είναι καταστροφή. Με έναν υπερμεταδότη μολύνεται όλο το χωριό», ανέφερε. «Πάσχα μαζεμένο μην τυχόν και σώσουμε το καλοκαίρι», τόνισε.

Εξαδάκτυλος: Ποια είναι η μόνη λύση για να κάνουμε Πάσχα φέτος

«Αν θέλουμε να προχωρήσουν ομαλά οι εμβολιασμοί  και να κάνουμε Πάσχα καλύτερο από αυτό που κάναμε πέρσι, θα πρέπει να κρατηθούν τα παιδιά μας στην τηλεκπαίδευση και το εμπόριο να λειτουργήσει με τους περιορισμούς που υπάρχουν, για να μπορέσει να επανέλθει το εισόδημα των νοικοκυριών.»

Τα παραπάνω ανέφερε στο Radio North 98 ο Πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Αθανάσιο Εξαδάχτυλος, μέλος της ομάδας των Ειδικών ως προσωπική πρόταση που θα καταθέσει στους συναδέλφους του, όταν παρέλθουν οι δύο εβδομάδες του lockdown.

«Στις 3 Νοεμβρίου  άρχισαν τα περιοριστικά μέτρα του δευτέρου κύματος φτάσαμε στο σημείο να περάσουν τα παιδιά μας όλα σε τηλεκπαίδευση στις 16 Ιανουαρίου» εξήγησε ο κ. Εξαδάκτυλος. «Είδαμε ότι είχε αρχίσει να κάμπτεται το κύμα μετά τις αρχές  του Δεκεμβρίου, δηλαδή 15 ημέρες μετά από τη στιγμή που περάσαμε στην τηλεκπαίδευση. Στη συνέχεια όποιο άνοιγμα κι αν είχαμε σε κουρεία, κομμωτήρια, ψάρεμα, κυνήγι- τα οποία αδίκως τόσο καιρό απαγορεύονται - click away, click inside όλα αυτά τα σχετικά, μαζί και με τη γιορτινή μας διάθεση, η πανδημία συνέχιζε να φθίνει. Και έφθινε διαρκώς .

H πανδημία άρχισε να ακολουθεί ανοδική πορεία ξανά από τις 23 Ιανουαρίου, 12 ημέρες ακριβώς  μετά την 11η Ιανουαρίου, που είχαμε την επαναλειτουργία των σχολείων. Είναι δυστυχώς αυτό το συμπέρασμα που μπορούμε να βγάλουμε, δεν μπορούμε να βγάλουμε κάποιο άλλο συμπέρασμα. Είναι πολύ δυσάρεστο, αλλά δεν μπορούμε να αποφύγουμε αυτή την πραγματικότητα και αυτή την αλήθεια αν θέλουμε στη συνέχεια να είμαστε πρακτικοί.»

Ο κ. Εξαδάχτυλος εξέφρασε άλλη μια σκέψη:  «Θα μπορούσαμε ενδεχομένως να κάνουμε στα παιδιά ένα πρόγραμμα άθλησης, φυσικής αγωγής. Να πηγαίνουν στο σχολείο για λίγες ώρες αλλά να μην μπαίνουν στις τάξεις. Να κάνουν μόνο γυμναστική και να συνεχίζουν τα μαθήματά τους με τηλεκπαίδευση.»

Πηγή: iefimerida.gr 

Σας άρεσε; Πατήστε...
loading...

google-site-verification: googledd843cc8cd9e15a6.html