Αναγνώστες
Translate
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ
Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021
Αγωνία για μεγάλη ελληνική ασφαλιστική εταιρεία – Δείτε ποια είναι και τι έχει συμβεί
Η πιο μεγάλη ώρα έφτασε για την Εθνική Ασφαλιστική καθώς η τύχη της θα κριθεί από το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζα για το αν θα πουληθεί ή όχι στο αμερικανικό func CVC!
Κατά την πάγια τακτική τους, καμία από τις εμπλεκόμενες πλευρές δεν ανοίγει τα χαρτιά της και ούτε επιβεβαιώνει ούτε και διαψεύδει πληροφορίες που είτε βλέπουν το φως της δημοσιότητας, είτε κυκλοφορούν στην αγορά, όπως αναφέρει το imerisia.gr.
Κατά συνέπεια και υπό πλήρες πέπλο μυστηρίου οδηγούμαστε στο αυριανό διοικητικό συμβούλιο, όπου και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα υπάρξουν οι οριστικές αποφάσεις.
Τις τελευταίες ώρες πάντως υπάρχουν πληροφορίες και πηγές που έχουν σχετική γνώση των συζητήσεων οι οποίες αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Εθνική Τράπεζα και το CVC έχουν ολοκληρωθεί εδώ και πολλές ημέρες και το μόνο απομένει είναι η αποδοχή ή μη της τελικής πρότασης.
Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι το τελικό τίμημα δεν υπερβαίνει σε καμία περίπτωση τα 450 εκατ. Ο επικεφαλής της Εθνικής Παύλος Μυλωνάς θα ενημερώσει τα μέλη του ΔΣ και στη συνέχεια θα ληφθεί η όποια απόφαση, με τις τελευταίες πληροφορίες να θέλουν συμφωνία με το CVC για πώληση του 80%.
Τις ίδιες πληροφορίες πάντως επικαλείται και ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Αλέκος Φλαμπουράρης, ο οποίος με ανακοίνωσή του χθες αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη συμπεριφορά, αλλά ταυτόχρονα και την, φερόμενη από δημοσιεύματα ως οριστική, απόφαση της Διοίκησης της Τράπεζας να ξεπουλήσει την Εθνική Ασφαλιστική στο fund CVC Capital, με πολύ χαμηλό αντίτιμο».
Και καταλήγει «με την παρέμβασή μας αυτή καλούμε τη Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, έστω και την τελευταία στιγμή, να μην προχωρήσει την πώληση με αυτή τη διαδικασία, έχοντας αντίθετους τους εργαζόμενους, συνεργάτες και ασφαλισμένους και ζημιώνοντας σε μεγάλο βαθμό τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου».
Τέλος να θυμίσουμε ότι αν τελικά δεν προχωρήσει η συμφωνία με το CVC, τότε θα ενεργοποιηθεί το plan B που είναι η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο και ένας συνδυασμός δημόσιας προσφοράς και ιδιωτικής τοποθέτησης.
Η πρόταση των Αμερικανών, οι οποίοι είναι και οι μόνοι, που ενδιαφέρονται να εξαγοράσουν το 80% του ασφαλιστικού βραχίονα της ΕΤΕ, έχει κατατεθεί από τον Σεπτέμβριο με συγκεκριμένο business plan.
Σε αυτό προβλέπονται «κουτσουρεμένα» κέρδη, πτώση άνω του 30% στην παραγωγή του bancassurance και περαιτέρω μείωση των λειτουργικών εξόδων μέσω μιας νέας εθελούσιας εξόδου.
Πιο αναλυτικά, το 2020 αναμένεται να κλείσει για την εταιρεία με κέρδη προ φόρων, ύψους 28 εκατ. ευρώ, όταν πέρυσι αυτά ανήλθαν σε 81,6 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά στην επόμενη τριετία, τα στελέχη, που επιμελήθηκαν το business plan, αναμένουν πως η Εθνική Ασφαλιστική θα επανέλθει σε ανοδική τροχιά, καταγράφοντας κέρδη έως και 120 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος της περιόδου.
Σημαντική κάμψη εργασιών εκτιμάται ότι θα καταγράψει και το δίκτυο bancassurance, που – ειρήσθω εν παρόδω – αποτελεί εκ των βασικότερων παραμέτρων στη συμφωνία πώλησης. Το business plan φέρεται να υπολογίζει ότι η παραγωγή θα «αγγίξει» εφέτος τα 177 εκατ. ευρώ έναντι 263,7 εκατ. ευρώ το 2019, ενώ θα απαιτηθεί τουλάχιστον μία διετία μέχρις ότου η Εθνική Ασφαλιστική να ξαναδεί τέτοιου ύψους ασφάλιστρα.
Υπενθυμίζεται πως… πακέτο με την πώληση έρχεται και η 10ετής σύμβαση για τη διάθεση των ασφαλιστικών προϊόντων της εταιρείας από το δίκτυο της ΕΤΕ, γεγονός, που σημαίνει ότι η μειωμένη παραγωγή επιτρέπει στον επενδυτή να διεκδικήσει αντίστοιχη αναπροσαρμογή και για το τίμημα.
Με επιστολή τους στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της Κομισιόν οι εργαζόμενοι της εταιρείας ζητούν την ματαίωση της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής λόγω πανδημίας και… PWC.
Πιο αναλυτικά, ο σύλλογος των εργαζομένων εστιάζει, μεταξύ άλλων, στο άκαιρο της πώλησης εν μέσω πανδημίας και οικονομικής κρίσης και στον διπλό ρόλο της PWC, η οποία λειτουργεί για λογαριασμό, τόσο της Εθνικής Ασφαλιστικής, όσο και του fund CVC (εξεταζόμενου αγοραστή).
Εθνική Ασφαλιστική: Ποια είναι η CVC
Η CVC Capital Partners με επικεφαλής τους Donald MacKenzie, Steve Koltes και Rolly Van Rappard (ΦΩΤΟ) είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείας διαχειρίσεως κεφαλαίων (private equity) στον κόσμο. Ιδρύθηκε το 1981 επενδύοντας από τότε μέχρι σήμερα κεφάλαια άνω των 134 δισ. δολαρίων παγκοσμίως σε 300 επενδυτικά projects , ενώ διαχειρίζεται assets άξιας άνω των 80,5 δισ. δολαρίων. Έχει γραφεία σε 24 χώρες σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική.
Την τελευταία διετία η CVC Capital Partners έχει προχωρήσει σε σημαντικές εξαγορές στο διαρκώς αναπτυσσόμενο κλάδο ιδιωτικής υγείας, εξαγοράζοντας σειρά θεραπευτικών κέντρων, φτάνοντας πλέον να ελέγχει περίπου το 30% αυτής της «πίτας».
Το 2017 είχε εξαγοράσει τα Metropolitan και Ιασώ General, ενώ το 2018 εξαγόρασε το 70,38% του θεραπευτηρίου Υγεία, έναντι 204,4 εκατ. ευρώ, στη σημαντικότερη εξέλιξη που έχει γίνει στον κλάδο εδώ και πολλά χρόνια.
Η CVC Capital Partners έτσι έγινε ο κυρίαρχος «παίκτης στο χώρο της ιδιωτικής υγείας, ενώ θυμίζουμε πως το Υγεία έχει υπό τη σκέπη του και τα μαιευτήρια Μητέρα και Λητώ δυναμικότητας 1261 κλινών.
Οι τοποθετήσεις του CVC στο χώρο της υγείας γίνονται μέσω της εταιρείας Hellenic Healthcare, στην οποία συμμετέχουν και οι κ.κ. Β. Θεοχαράκης και Δ. Σπυρίδης που αποτελούσαν βασικούς μετόχους και ιδρυτές του Metropolitan.
Τον περασμένο Ιανουάριο, με μια αιφνιδιαστική κίνηση, η CVC Capital Partners, μέσω της θυγατρικής Venilia Investments, ανοίχτηκε για πρώτη φορά σ’ ένα νέο χώρο, αυτόν της διαχείρισης μαρίνων και του yachting, εξαγοράζοντας τις μαρίνες της D-Marin, του τουρκικού ομίλου Dogus.
Μια κίνηση που αφενός δείχνει τις προοπτικές που έχει αυτός ο εντελώς ανεκμετάλλευτος στην Ελλάδα κλάδος, αφετέρου μαρτυρά τις προθέσεις του μεγάλου αμερικανικού επενδυτικού σχήματος, που βάζει πλώρη για να γίνει παγκόσμια δύναμη και στο θαλάσσιο τουρισμό.
Όπως το ίδιο το fund είχε ανακοινώσει, απέκτησε τις συμμετοχές της D-Marin του Τούρκου επιχειρηματία Φερίτ Σαχένκ σε Ελλάδα, Κροατία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Στην Ελλάδα, η εξαγορά αφορά τις μαρίνες του Φλοίσβου, της Ζέας, των Γουβιών στην Κέρκυρα και της Λευκάδας.
Με αφορμή την εξαγορά των μαρίνων ο István Szoke, Διευθύνων Σύμβουλος της CVC Capital Partners, δήλωσε:
«Με όχημα το παγκόσμιο δίκτυο και την εμπειρία της CVC, σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε την κορυφαία εταιρεία εκμετάλλευσης μαρινών παγκοσμίως τόσο μέσω της οργανικής ανάπτυξης όσο και μέσω των εξαγορών».
Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος του fund είναι σταδιακά να «χτίσει» ένα χαρτοφυλάκιο 30 μαρινών σε Ελλάδα, Βαλκάνια και στην ευρύτερη μεσόγειο.
Πηγή: xristika.gr
Σας άρεσε; Πατήστε... |
---|