Μπορεί να μην το είχατε ποτέ σκεφτεί αλλά τα πολλά σφραγίσματα στα δόντια, ίσως να έχουν πιθανούς κινδύνους από την εκτεταμένη χρήση τους στους ασθενείς, και στην υγεία τους.
Τα σφραγίσματα χρησιμοποιούνται εδώ και περισσότερα από 150 χρόνια στην οδοντιατρική και είναι αναγκαίο κακό σε περίπτωση εκτεταμένης φθοράς των δοντιών. Αν και θεωρούνται σε γενικές γραμμές ασφαλή, οι επιστήμονες έρχονται να επισημάνουν τους πιθανούς κινδύνους από την εκτεταμένη χρήση τους στους ασθενείς.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια μελέτησαν τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία από τη χρήση σφραγισμάτων που περιέχουν υδράργυρο, άργυρο, κασσίτερο και άλλα μέταλλα. Τα στοιχεία που αναλύθηκαν αφορούσαν σχεδόν 15.000 άτομα.
Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Ecotoxicology and Environmental Safety, εντοπίστηκε για πρώτη φορά αξιόλογη συσχέτιση ανάμεσα στα σφραγίσματα και την έκθεση του οργανισμού στον υδράργυρο. Δεν είναι η πρώτη φορά που εγείρονται ανησυχίες για τον υδράργυρο που περιέχουν τα οδοντικά σφραγίσματα, ωστόσο οι μελέτες που είχαν πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα επί του θέματος δεν είχαν οδηγήσει σε σαφή συμπεράσματα.
«Η μελέτη μας έχει σαν στόχο να αποτυπώσει με ακρίβεια τα επίπεδα έκθεσης στον υδράργυρο, ώστε να αποτελέσει την επιστημονική βάση για τη μελλοντική εκτίμηση του κινδύνου που διατρέχουν οι ασθενείς» αναφέρει ο Xiaozhong Yu, ένας εκ των συντακτών της μελέτης. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν τους την ηλικία, το επίπεδο μόρφωσης, την εθνικότητα και το φύλο των συμμετεχόντων, καθώς και τα επίπεδα κατανάλωσης θαλασσινών (γνωστός παράγοντας κινδύνου για την υπερβολική έκθεση στον υδράργυρο) ώστε να υπολογίσουν την έκθεση στον υδράργυρο.
Οι ερευνητές μελέτησαν διάφορους τύπους υδραργύρου και εντόπισαν σημαντικά επίπεδα έκθεσης στον μεθυλυδράργυρο –την πλέον τοξική μορφή υδραργύρου– αναλογικά με τα σφραγίσματα που είχε κάνει ένας ασθενής. Μπορείτε να βρείτε εδώ πώς να προστατεύσετε τα δόντια σας, και να μην χρειαστούν κανέναν σφράγισμα.
Οι άνθρωποι που έχουν πολλά σφραγίσματα και ταυτόχρονα εκτίθενται στον υδράργυρο από άλλες πηγές, όπως το εργασιακό τους περιβάλλον ή η συχνή κατανάλωση ψαριού και θαλασσινών, είναι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο από υπερβολική έκθεση στο μέταλλο.
Ο υδράργυρος κατατάσσεται στα βαρέα μέταλλα και θεωρείται τοξικός σε μεγάλες ποσότητες. Έχει συνδεθεί, μεταξύ άλλων, με βλάβες στον εγκέφαλο, στην καρδιά, στα νεφρά, στους πνεύμονες και στο ανοσοποιητικό σύστημα.
loading...
Αν σου άρεσε το άρθρο μοιράσου το με τους φίλους σου!