Κορωνοϊός και κατοικίδια: Απαντήσεις στις απορίες όσων έχουν ζώο στο σπίτι – Η σωστή φροντίδα και πρόληψη « Enimerosi 247

Σάββατο 14 Μαρτίου 2020

Κορωνοϊός και κατοικίδια: Απαντήσεις στις απορίες όσων έχουν ζώο στο σπίτι – Η σωστή φροντίδα και πρόληψη

κατοικίδια
Όταν ένα σκυλάκι ράτσας Pomeranian στο Χονγκ Κονγκ βρέθηκε θετικό στον ιό SARS-CoV-2 (κορωνοϊός) την περασμένη εβδομάδα, τα κατοικίδια ζώα γρήγορα έγιναν μέρος των συζητήσεων για τη νόσο COVID-19.
Πολλοί ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων ανησυχούν για το αν ο κορονοϊός μπορεί να τα επηρεάσει και αν αυτά με την σειρά τους μπορούν να τον μεταδώσουν σε άλλα μέλη της οικογένειας.


Το συγκεκριμένο Pomeranian είχε βρεθεί "ελαφρώς θετικό" στον κορωνοϊό, που ανιχνεύθηκε σε ιικό RNA από δείγματα της μύτης και του στόματος του ζώου. «Ο σκύλος έχει χαμηλό επίπεδο λοίμωξης και είναι πιθανό να είναι μια περίπτωση μετάδοσης από άνθρωπο σε ζώο (…) Σας συμβουλεύουμε θερμά ότι θηλαστικά ζώα συντροφιάς, όπως σκύλοι και γάτες, που βρίσκονται σε σπίτια ήδη μολυσμένα άτομα, θα πρέπει να τεθούν σε καραντίνα για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και της υγείας των ίδιων των ζώων», ανέφεραν τότε οι ερευνητές.

Η έγκριτη ιστοσελίδα Science μίλησε με τη Shelley Rankin, μικροβιολόγο στην Πανεπιστημιακή Σχολή Κτηνιατρικής του πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας, σχετικά με τους κινδύνους μόλυνσης των κατοικιδίων ζώων με τη νόσο COVID-19. Το εργαστήριό της είναι μέλος μιας ομάδας αμερικανικών κτηνιατρικών εργαστηρίων διαγνωστικής που εξετάζουν τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού σε κατοικίδια ζώα και άλλα ζώα.

Μπορούμε να μεταδώσουμε τον νέο κορωνοϊό στα κατοικίδια ζώα μας;
Ο ιός SARS-CoV-2 εξαπλώνεται από τον άνθρωπο στον άνθρωπο. Δεν υπάρχει προς το παρόν έρευνα που να υποστηρίζει την μετάδοση από τον άνθρωπο στα ζώα. Δείγματα από τον σκύλο του Χονγκ Κονγκ παρουσίασαν μικρό αριθμό σωματιδίων του ιού. Σε ένα ζώο χωρίς κλινικά συμπτώματα ασθένειας, είναι δύσκολο να πούμε τι σημαίνει αυτό. Ήταν μία μεμονωμένη περίπτωση και αυτό που δίδαξε είναι ότι πρέπει να κάνουμε πολλές περισσότερες έρευνες σχετικά με την πιθανότητα ο ανθρώπινος ιός SARS-CoV-19 να μολύνει τα ζώα.

Οι γάτες και τα σκυλιά είναι και θηλαστικά. Έχουν πολλούς από τους ίδιους τύπους υποδοχέων στα κύτταρά τους με τους ανθρώπους. Έτσι ο κορωνοϊός θα μπορούσε θεωρητικά να προσκολληθεί σε αυτούς τους υποδοχείς. Αλλά μπορεί εισέλθει στα κύτταρά τους και να αναπαραχθεί; Μάλλον όχι είναι η απάντηση.

Εντούτοις, οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-19 θα πρέπει να περιορίζουν την επαφή με τα κατοικίδια ζώα τους. Πλύνετε τα χέρια σας και μην τα αφήσετε να σας γλείψουν στο πρόσωπο. Αν ο ιός βρίσκεται στις εκκρίσεις σας και υπάρχουν πιθανότητες μετάδοσης, αυτοί είναι τρόποι που θα μπορούσαν να μεταδοθούν στο κατοικίδιό σας.

Πρέπει να κάνουμε τεστ στα κατοικίδια όπως και στους ανθρώπους για τη νόσο COVID-19;
Αυτή ΔΕΝ είναι η πρώτη προτεραιότητα τώρα. Θα πρέπει να την εξετάσουμε, ωστόσο, εάν αρχίσουμε να βλέπουμε περισσότερα κρούσματα του κορωνοϊού σε κατοικίδια.

Μπορούν τα κατοικίδια ζώα να αποτελέσουν μια δεξαμενή του ιού και να τον μεταδώσουν πίσω σε εμάς;
Εάν τα κατοικίδια ζώα μπορούν να μολυνθούν -και δεν ξέρουμε αν μπορούν- τότε ναι, θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια τέτοια δεξαμενή κορωνοϊού. Σε αυτή την περίπτωση, θα τα αντιμετωπίσουμε με τον ίδιο τρόπο που τους ανθρώπους. Θα πρέπει να ερευνήσουμε πώς θα γίνει αυτό. Όπως τα ανθρώπινα νοσοκομεία, έτσι και τα κτηνιατρικά νοσοκομεία θα πρέπει να προετοιμαστούν για την αύξηση του αριθμού κρουσμάτων κορωνοϊού.

Θα μπορούσαμε επίσης να θέσουμε σε καραντίνα τα κατοικίδια ζώα μας;
Ναι, όπως και οι άνθρωποι, έτσι και κάποια κατοικίδια μπορεί να τεθούν σε καραντίνα σε νοσοκομείο, ή σε ένα καταφύγιο ζώων. Εάν είχαν τον κορωνοϊό, αλλά δεν νόσησαν, θα μπορούσατε να τα απομονώσετε στο σπίτι. Θα πρέπει όμως να περιορίσετε την άμεση επαφή σας μαζί τους. Ίσως να τα κλείσετε σε κάποιο δωμάτιο μακριά από άλλους ανθρώπους και ζώα στο σπίτι. Και θα πρέπει να πλένετε συχνά τα χέρια σας και ίσως να φοράτε μάσκα όταν μπαίνετε στο δωμάτιο που είναι περιορισμένα.

Εάν υπάρχουν άνθρωποι στο ίδιο σπίτι, που κάποιοι είναι σε καραντίνα και κάποιοι όχι, μπορούν τα κατοικίδια να επισκεφθούν και τους δύο;
Όχι. Από θέση πρόληψης και μόνο, η απάντηση πρέπει να είναι όχι.

Τι πρέπει να κάνουμε τώρα για να προστατέψουμε τα κατοικίδιά μας;
Είναι σημαντικό να συμπεριλάβετε τα κατοικίδια ζώα στον προγραμματισμό ετοιμότητας της οικογένειάς σας. Αν αρρωστήσετε και είστε σε καραντίνα, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχετε επιπλέον τροφή και για κατοικίδιά σας, ώστε να μην χρειαστεί εσείς οι ίδιοι να βγείτε να αγοράσετε. Και θα πρέπει να γνωστοποιήσετε στους γείτονές σας για το τι τρώνε, πότε τα βγάζετε βόλτα, ή ποια φάρμακα τυχόν χρειάζονται τα κατοικίδιά σας σε περίπτωση που εσείς νοσηλευτείτε και αδυνατείτε να επιστρέψετε στο σπίτι. Προετοιμαστείτε για όλα αυτά άμεσα.

Πηγή: https://www.sciencemag.org
Σας άρεσε; Πατήστε...
loading...
Αν σου άρεσε το άρθρο μοιράσου το με τους φίλους σου!

Κοινοποίηση στο Facebook

google-site-verification: googledd843cc8cd9e15a6.html