Τέλος το τρέξιμο για τη δήλωση γέννησης! Τι αλλάζει « Enimerosi 247

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020

Τέλος το τρέξιμο για τη δήλωση γέννησης! Τι αλλάζει

Τέλος το τρέξιμο για τη δήλωση γέννησης! Τι αλλάζει
«Η διαδικασία της δήλωσης γέννησης αρχίζει και τελειώνει στο μαιευτήριο». Με αυτή τη φράση εξήγησε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης τη σχετική νομοθετική ρύθμιση, που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για το επίδομα γέννησης.
«Μέχρι σήμερα ένα παιδί όταν γεννιέται, χρειάζεται να συγκεντρώσει μια σειρά από δικαιολογητικά: χρειάζεται να πας αρχικά στα ΚΕΠ, έπειτα στο ίδιο το μαιευτήριο για να κάνεις τη σύνταξη μιας βεβαίωσης γέννησης, χρειάζεται να πάει κανείς στο ληξιαρχείο για να συνταχθεί η ληξιαρχική πράξη γέννησης σε προθεσμία δέκα ημερών και έπειτα, χρειάζεται να γίνει η δήλωση της γέννησης σε υπόλοιπους φορείς» όπως το δημοτολόγιο, ο ασφαλιστικός φορέας του γονέα, και οι φορείς χορήγησης επιδομάτων, είπε ο κ. Πιερρακάκης.

Αυτό νομοθετούμε σήμερα, εξήγησε ο υπουργός, είναι ότι «η διαδικασία της δήλωσης γέννησης αρχίζει και τελειώνει στο μαιευτήριο». Πιο συγκεκριμένα, από τα τέλη του Φεβρουαρίου, «οι γονείς θα προσέρχονται στην υπηρεσία που υπάρχει εντός των μαιευτηρίων και μετά την ταυτοποίησή τους όλα τα δικαιολογητικά θα αντλούνται αυτόματα από το μητρώο πολιτών ή θα αναζητούνται αυτεπαγγέλτως ηλεκτρονικά. Θα εκδίδεται έτσι δήλωση της γέννησης, η οποία θα αποστέλλεται ηλεκτρονικά απευθείας στο αρμόδιο ληξιαρχείο ως εκκρεμότητα και το ληξιαρχείο θα εκδίδει με τη σειρά του, με βάση τα στοιχεία αυτά, τη ληξιαρχική πράξη γέννησης, την οποία θα αποστέλλει πάλι ηλεκτρονικά σε μια σειρά από φορείς, όπως στο μητρώο του ΑΜΚΑ, στο μητρώο του ΑΦΜ, στο δημοτολόγιο και έτσι θα διεκπεραιώνεται ουσιαστικά σε πραγματικό χρόνο η απόδοση ΑΜΚΑ, η εγγραφή στην οικογενειακή μερίδα και θα ενημερώνονται και τρίτα μητρώα, όπως ο ΕΦΚΑ για το ταμείο». Όλη αυτή η διαδικασία, πρόσθεσε, «θα διεκπεραιώνεται χωρίς να απαιτούνται ενέργειες από την πλευρά των γονέων, οι οποίοι στο τέλος της θα ενημερώνονται αυτόματα είτε με sms, είτε με email, αναφορικά με την εξέλιξη της, με την απόδοση ΑΜΚΑ, με την εγγραφή στο Ασφαλιστικό Ταμείο. Φυσικά αν προκύπτουν εκκρεμότητες, επίσης θα ενημερώνονται και γι’ αυτές».

Το επίδομα γέννησης
Όσο για το επίδομα γέννησης, είπε ότι και αυτό θα διεκπεραιώνεται ηλεκτρονικά: «Ο ΟΠΕΚΑ θα αντλεί τα οικονομικά στοιχεία από την ΑΑΔΕ των γονιών, προκειμένου να πιστοποιείται ότι πληρούνται τα κριτήρια που έχουμε θέσει συνολικά, αναφορικά με το αν μπορεί ένα ζευγάρι να πάρει ένα συγκεκριμένο επίδομα ή ένας γονιός. Έτσι», εξήγησε ο κ. Πιερρακάκης, «δημιουργούμε μία επιπλέον υπηρεσία χωρίς να προσθέτουμε άλλη μία ουρά για τους πολίτες».

Όπως προανήγγειλε ο κ. Πιερρακάκης, αυτού του είδους η διαδικασία θα γίνεται σταδιακά για τις περισσότερες αλληλεπιδράσεις των πολιτών με το κράτος. Μέσω της χρήσης των ψηφιακών τεχνολογιών θα απλοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες διαδικασίες. Είναι τα λεγόμενα «γεγονότα ζωής» και είναι ίσως και συμβολικό το ότι ξεκινάμε σήμερα από τη γέννηση, είπε ο υπουργός.

Τέλος, ο κ. Πιερρακάκης σχολίασε το διαχρονικό αίτημα των πολιτών, το «Φτιάξτε κράτος», λέγοντας «κράτος φυσικά έχουμε. Αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε είναι να το φέρουμε στο 2020. Κι αυτό κάνουμε». Ως παραδείγματα έφερε, πέραν της ψηφιοποίησης της δήλωσης της γέννησης, την ανανέωση ενός διπλώματος οδήγησης, μία υπεύθυνη δήλωση, μία εξουσιοδότηση, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση που θα πρέπει να γίνει άυλη.

Σας άρεσε; Πατήστε...
loading...
Αν σου άρεσε το άρθρο μοιράσου το με τους φίλους σου!

Κοινοποίηση στο Facebook

google-site-verification: googledd843cc8cd9e15a6.html