Επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται από την Πρωτοχρονιά του 2020, το οποίο θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο για χρέη σε Δημόσιο και τράπεζες θεσπίζει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που καταθέτει στη Βουλή μέσα στην εβδομάδα το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Η πρόβλεψη της ΕΛΣΤΑΤ, που συνοδεύει το νέο επίδομα είναι ότι στην πενταετία 2020- 2024 θα επωφεληθούν από το μέτρο αυτό 400.000 οικογένειες. Το επίδομα σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει η εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος", θα καταβάλλεται σε δύο δόσεις με 1.500 ευρώ μετά την υποβολή της αίτησης και άλλα 500 ευρώ στη συνέχεια.
Για τη λήψη του επιδόματος από γονείς άλλων χωρών θα πρέπει ο ένας από τους δύο να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα τα 10 τελευταία χρόνια πριν από το έτος γέννησης του παιδιού.
Για την καταβολή του επιδόματος λαμβάνεται υπόψη και το εισόδημα τόσο το πραγματικό όσο και το τεκμαρτό. Ο κόφτης είναι πολύ ψηλά που σημαίνει ότι το 90% και πλέον των οικογενειών θα πάρει το επίδομα.
Το εισοδηματικό όριο έχει όριο τα 40.000 ευρώ για τον έναν γονέα ο οποίος έχει συντελεστή 1. Από εκεί και πέρα υπάρχει προσαύξηση εισοδήματος κατά 1/2 για τον δεύτερο γονέα και κατά 1/4 για κάθε άγαμο ή ανήλικο παιδί που δεν έχει κλείσει την ηλικία των 18 ετών έως τις 31 Δεκεμβρίου του έτους γέννησης του παιδιού για το οποίο ζητείται το επίδομα.
Προσοχή: Παιδί που θα γεννηθεί το 2020 υπολογίζεται στην προσαύξηση του εισοδήματος με 0,5 αν υπάρχει μόνο ένας γονέας και 0,25 αν υπάρχουν δύο γονείς.
Συντελεστές
Το ισοδύναμο εισόδημα για τους δικαιούχους του επιδόματος βρίσκεται εφόσον διαιρεθεί το πραγματικό εισόδημα με τους παρακάτω συντελεστές:
- Με 1,5 αν πρόκειται για έναν γονέα που αποκτά το πρώτο παιδί
- Με 1,75 αν πρόκειται για δύο γονείς που θα αποκτήσουν το 2020 το πρώτο παιδί
- Με 2 αν πρόκειται για δύο γονείς που έχουν ένα παιδί και θα αποκτήσουν δεύτερο το 2020
- Με 2,25 για δύο γονείς με δύο παιδιά και τρίτο το 2020
Ο... μηχανισμός
Για παράδειγμα ζευγάρι που περιμένει το πρώτο του παιδί το 2020 και έχει εισόδημα 60.000 ευρώ, για να δει αν παίρνει το επίδομα θα διαιρέσει τα 60.000 ευρώ με συντελεστή 1,75. Το ισοδύναμο εισόδημα είναι 34.285 ευρώ, δηλ. χαμηλότερο των 40.000 ευρώ που σημαίνει ότι το ζευγάρι παίρνει τα 2.000 ευρώ. Αν το ζευγάρι έχει εισόδημα 71.000 ευρώ τότε δεν παίρνει το επίδομα γιατί με τον συντελεστή 1,75 βγαίνει πάνω από το όριο των 40.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τα άρθρα του νομοσχεδίου:
- Το επίδομα γέννησης δεν εμπίπτει σε καμία κατηγορία εισοδήματος, απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου, δεν κατάσχεται, ούτε συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο.
- Δικαιούχος του επιδόματος είναι η διαμένουσα νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα μητέρα του παιδιού
- Σε περίπτωση θανάτου της μητέρας ή εκ μέρους της υπαίτιας εγκατάλειψης του παιδιού, το επίδομα καταβάλλεται στον διαμένοντα μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα πατέρα του παιδιού εφόσον αυτός ασκεί την επιμέλειά του.
- Σε κάθε περίπτωση το επίδομα καταβάλλεται στον διαμένοντα νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα ασκούντα την επιμέλεια του παιδιού
- Σε περίπτωση που εκκρεμεί ενώπιον δικαστηρίου η ανάθεση της επιμέλειας του παιδιού, το επίδομα δεν χορηγείται πριν από την έκδοση σχετικής δικαστικής απόφασης
Πηγή πληροφοριών εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος"
loading...
Αν σου άρεσε το άρθρο μοιράσου το με τους φίλους σου!