Ποδόμακτρο: Ποια η χρήση αυτού του περίεργου σιδέρου στις εισόδους σπιτιών; « Enimerosi 247

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019

Ποδόμακτρο: Ποια η χρήση αυτού του περίεργου σιδέρου στις εισόδους σπιτιών;

Ποδόμακτρο: Ποια η χρήση αυτού του περίεργου σιδέρου στις εισόδους σπιτιών;
Το ποδόμακτρο είναι ένα ορθογώνιο σίδερο που μπορείς να βρεις έξω από τα σπίτια και τα κτήρια παλιάς εποχής. Είναι γνωστό και σαν ξελασπωτήρας εξώπορτας και η χρήση του παραμένει άγνωστη στις νέες γενιές. Σε τι χρησιμεύει τελικά αυτό το περίεργο σίδερο;

Οι γηραιότεροι έχουν ανέβει πάνω σε ένα ποδόμακτρο και το χρησιμοποιούσαν συχνά. Επίσης, μπορεί να έχουν σκοντάψει πάνω του. Το ορθογώνιο σίδερο είναι βιδωμένο στο έδαφος για αν βοηθάει την κίνηση. Η λέξη «ποδόμακτρο» προέρχεται από το πόδι και το μάκτρον. Μάκτρον σημαίνει οτιδήποτε χρησιμοποιούμε για να σκουπιστούμε.

Η χρήση του ήταν πολύ διαδεδομένη και πρακτική, ενώ ήταν απαραίτητο να υπάρχει σε κάθε σπίτι. Οι άνθρωποι μπορούσαν να καθαρίσουν τα παπούτσια τους από τις λάσπες ή τις ακαθαρσίες. Έτσι, έμπαιναν στο σπίτι, χωρίς να το γεμίζουν με βρομιές. Μάλιστα, παλαιότερα οι δρόμοι ήταν χωμάτινοι.


Όσον αφορά τα αρχοντικά σπίτια, οι ιδιοκτήτες τους προτιμούσαν να έχουν όμορφα και ιδιαίτερα σχέδια. Σχέδια που να αναδεικνύουν το σπίτι. Δηλαδή, να έχει να κερδίσει κάτι από αυτό το επιπλέον και χρήσιμο εργαλείο. Πλέον, μπορεί κανείς να συναντήσει ένα ξελασπωτήρα, μόνο σε διατηρημένα σπίτια παλαιάς εποχής. Οι περισσότεροι ξελασπωτήρες είναι σκουριασμένοι.
Σας άρεσε; Πατήστε...
loading...
Αν σου άρεσε το άρθρο μοιράσου το με τους φίλους σου!

Κοινοποίηση στο Facebook

google-site-verification: googledd843cc8cd9e15a6.html