Σε μία εβδομάδα έρχεται Black Friday! Διαβάστε όσα πρέπει να γνωρίζετε για την Μαύρη Παρασκευή που πλέον γιορτάζεται και στην Ελλάδα.
Δεκάδες καταστήματα ένδυσης και τεχνολογίας θα γιορτάζουν φέτος την Μαύρη Παρασκευή ή αλλιώς Black Friday. Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την γιορτή του εμπορίου που πλέον γιορτάζεται και στην Ελλάδα.
Τι γιορτάζεται την μέρα αυτήν στην Αμερική
Η Μαύρη Παρασκευή (Black Friday) είναι μια γιορτή του εμπορίου που ακολουθεί την ημέρα των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ. Εικόνες με ουρές χιλιάδων ανθρώπων που θέλουν να επωφεληθούν από τις μεγάλες προσφορές κάνουν τον γύρο του κόσμου. Στο εξωτερικό είναι τέτοια η «σημασία» της Μαύρης Παρασκευής που συχνά σημειώνονται επεισόδια ανάμεσα σε καταναλωτές.
Η ιστορία της Black Friday
Ο όρος Black Friday έχει τις ρίζες του στη δεκαετία του 1960 και σηματοδοτεί την αρχή της Χριστουγεννιάτικης περιόδου στις ΗΠΑ. Πώς προέκυψε η Μαύρη Παρασκευή (Black Friday); Στις αρχές της δεκαετίας του ’60 οι αποδείξεις ήταν χειρόγραφα και τα καταστήματα είχαν δύο χρώματα μελανιού για να καταγράφουν τα στοιχεία. Με κόκκινο γράφονταν οι ημέρες με αρνητικό ισολογισμό πωλήσεων και με μαύρο οι ημέρες με θετικό.
Καθιερώθηκε λοιπόν η τελευταία Παρασκευή του Νοέμβρη ως η πρώτη ημέρα των πωλήσεων της Χριστουγεννιάτικης περιόδου, με σημαντικά αυξημένους τζίρους. Εξ ου και η ονομασία Black Friday. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή ο όρος Black Friday χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τροχονόμους στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ. Σκοπός ήταν να περιγράψουν τη φριχτή κίνηση που είχε στους δρόμους εκείνη την ημέρα λόγω των εκπτώσεων και της έναρξης της χριστουγεννιάτικης περιόδου.
Από το 2008 η Μαύρη Παρασκευή (Black Friday) ξεκίνησε και στον Καναδά, προκειμένου να μην ταξιδεύουν οι Καναδοί καταναλωτές στις ΗΠΑ για να ψωνίζουν, ενώ πρόσφατα, μόλις το 2013, η μόδα επεκτάθηκε και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πραγματοποιείται, επίσης, στο Μεξικό, στη Ρουμανία, στην Ινδία, στη Γαλλία, ενώ σε κάποιες χώρες πραγματοποιείται μόνο από ηλεκτρονικά καταστήματα.
Γιατί ονομάζεται Μαύρη Παρασκευή – Black Friday
Ο λόγος που η Μαύρη Παρασκευή λέγεται… μαύρη, είναι γιατί τα έσοδα από τις πωλήσεις της συγκεκριμένης περιόδου, είναι παραδοσιακά τα πιο σημαντικά της χρονιάς. Τα καταστήματα καταγράφουν κέρδη, έχοντας «μαύρο» το τελικό αποτέλεσμα του ισολογισμού τους.
24 Νοεμβρίου φέτος στην Ελλάδα
Μετά από την περσινή επιτυχία, ήταν δεδομένο ότι η μέρα θα συνεχιζόταν και φέτος. Την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου αναμένονται τεράστιες ουρές έξω από τα καταστήματα από Έλληνες καταναλωτές που θέλουν να επωφεληθούν τις εκπτώσεις. Οι τιμές πέρσι δεν έπεσαν τόσο όσο στην Αμερική, όμως και πάλι η ανταπόκριση ήταν μεγάλη. Αναμένουμε να δούμε φέτος τι θα συμβεί την μέρα εορτής του εμπορίου.
Η ανακοίνωση της ΕΣΕΕ
Σύμφωνα δε με την ειδική έρευνα του Ινστιτούτου μικρομεσαίων της ΕΣΕΕ (ΙΝΕΜΥ), η περυσινή δοκιμαστική εφαρμογή της αποδείχθηκε επιτυχημένη. Συνέβαλε στην αύξηση του τζίρου των συμμετεχουσών επιχειρήσεων και στην τόνωση της αγοράς. Παρά την εγγύτητα που η συγκεκριμένη ημέρα έχει με τις ενδιάμεσες εκπτώσεις του Νοεμβρίου.
Όπως σημειώνει η ΕΣΕΕ: «Η Black Friday για φέτος θα πραγματοποιηθεί στις 24 Νοεμβρίου. Ξεκίνησε μεν από τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά κατά τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί διεθνώς ως παγκόσμια εμπορική γιορτή».
Υπενθυμίζει ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Εφαρμόζονται οι όροι και κανόνες της Υπουργικής Απόφασης 56885/19-11-2014 για τις προσφορές και προωθητικές ενέργειες.
Τι πρέπει να προσέξουν οι επιχειρηματίες που θα συμμετάσχουν στην Black Friday
Θα πρέπει να αναγράφονται ευκρινώς η παλαιά και η νέα μειωμένη τιμή των προϊόντων και προαιρετικά το ποσοστό της μείωσης σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία που πωλούνται τα προϊόντα.
Σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται η προσφορά ειδών των οποίων η ποσότητα υπερβαίνει το πενήντα (50%) του συνόλου των κωδικών που διαθέτει το κατάστημα και αυτό ισχύει και για την Black Friday.
Η τήρηση των προϋποθέσεων αυτών είναι αυτονόητη, γιατί οι κυρώσεις είναι αυστηρές και δεν επιτρέπεται να επιβάλλονται πρόστιμα λόγω λάθους και μάλιστα σε αυτήν την δύσκολη εποχή.
Συγκεκριμένα, για τους παραβάτες προβλέπεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο των 5.000 ευρώ.
Εάν οι προσφορές είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους, ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων προϊόντων ή όταν ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσο με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης. Ταυτόχρονα με τα παραπάνω μπορεί να επιβάλλεται και αυτοτελές πρόστιμο 1.000 έως 3.000 ευρώ για κάθε μία από τις παραβάσεις που περιλαμβάνονται στο άρθρο 78 των κανόνων ΔΙΕΠΠΥ.
loading...
Αν σου άρεσε το άρθρο μοιράσου το με τους φίλους σου!