Ζούμε στην εποχή της πληροφορίας και ενώ αυτό σημαίνει ότι είμαστε όλοι ουσιαστικά συνδεδεμένοι μεταξύ μας μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, επίσης σημαίνει ότι είμαστε αποσυνδεδεμένοι από την πραγματικότητα.
Αυτή η σκοτεινή αλήθεια φέρνει προ εκπλήξεως τους γονείς των εφήβων όταν είναι ήδη πολύ αργά.
Τα παιδιά – και οι γονείς – ξοδεύουν όλο και περισσότερο χρόνο στις συσκευές τους, δεν μιλάνε πάντα ανοιχτά μεταξύ τους και έτσι δεν διατηρούν μια υγιή σχέση.
Δυστυχώς, είναι πλέον συχνό φαινόμενο τα παιδιά να εκφοβίζονται στο διαδίκτυο ή να συμμετάσχουν σε άλλα επιβλαβή κοινωνικά παιχνίδια. Αλλά οι γονείς συχνά δεν το γνωρίζουν αυτό μέχρι να συμβεί κάτι.
Δυστυχώς, υπάρχει ένα νέο τέτοιο παιχνίδι που ακμάζει στη Ρωσία και αλλού που κρύβεται πίσω από μια ειρηνική φαινομενική φάλαινα.
Οι ρωσικές αρχές άρχισαν να ερευνούν την «νέα μόδα» αφού συνδέεται με τους θανάτους 130 νέων ανθρώπων. Η λεγομένη «Μπλε Φάλαινα» ονομάστηκε έτσι επειδή οι γαλάζιες φάλαινες αισθάνονται όταν ο θάνατός τους πλησιάζει και κολυμπούν μέχρι την ακτογραμμή για να αυτοκτονήσουν, δηλαδή επιλέγουν οι ίδιες να πεθάνουν ελεύθερα.
Ομοίως, ο στόχος αυτό του παιχνιδιού είναι ο θάνατος, που επιλέγεται «ελεύθερα».
Τα παιδιά στα κοινωνικά δίκτυα προσκαλούνται να συμμετάσχουν στο παιχνίδι με μια προειδοποίηση από έναν «διαχειριστή». Εάν συμφωνούν να παίξουν, δεν μπορούν να αφήσουν το παιχνίδι μέχρι να τελειώσουν. Εάν οι συμμετέχοντες θέλουν να σταματήσουν «πρόωρα», ο διαχειριστής απειλεί να εκθέσει όλα τα δεδομένα και να κυνηγήσει τις οικογένειές τους.
Μόλις οι παίκτες αποδέχονται τους όρους, ο διαχειριστής τους δίνει μία πρόκληση ανά ημέρα για 50 ημέρες. Μερικές είναι αρκετά αθώες, όπως να μην μιλάνε για μια ολόκληρη μέρα ή να σηκώνονται τα μεσάνυχτα για να παρακολουθήσουν μια ταινία τρόμου.
Άλλες, ωστόσο, είναι επιβλαβείς και επικίνδυνες, όπως το να χαράξουν μια φάλαινα στο δέρμα τους. Και μετά έρχεται η τελευταία πρόκληση αυτής της ανατριχιαστικής χειραγώγησης: για να «κερδίσει» το παιχνίδι, ο συμμετέχων πρέπει να αυτοκτονήσει.
Η περίπτωση της 15χρονης Γιούλια Κωνσταντίνοβα από την Ρωσία, έπληξε ολόκληρη τη χώρα της. Έδωσε τέλος στη ζωή της, πέφτοντας από τη στέγη ενός κτιρίου 14 ορόφων.
Άφησε μηνύματα στα προφίλ των κοινωνικών δικτύων της που περιελάμβανε μια εικόνα μπλε φάλαινας δίπλα στις λέξεις «Το τέλος».
Υπάρχουν επίσης αναφορές ότι αυτό το παιχνίδι έχει επιπτώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Βραζιλία, την Κολομβία και τη Χιλή. Και πάλι, είναι σημαντικό οι γονείς να παραμένουν ενημερωμένοι και να έχουν τα μέσα για να προστατεύσουν τα παιδιά τους σε έναν online κόσμο που αλλάζει ταχύτερα από ποτέ.
Στα τέλη Απριλίου, ένα κορίτσι ηλικίας 15 ετών στη Βαρκελώνη της Ισπανίας, εισήχθη σε ψυχιατρικό νοσοκομείο αφού οι γονείς της ανακάλυψαν ότι ασχολήθηκε με το παιχνίδι. Προφανώς, της είχε δοθεί εντολή να αυτοκτονήσει στις σιδηροδρομικές γραμμές, αλλά ευτυχώς η οικογένειά της παρενέβη πριν το κάνει.
Οι καταθλιπτικοί ή προβληματικοί έφηβοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε αυτήν την κακοήθη κακοποίηση, καθώς μπορεί να ψάχνουν μια ομάδα που να μπορούν να ανήκουν και με οποιονδήποτε τρόπο να πάρουν θετικά σχόλια.
Για τους γονείς, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να είστε ενεργοί στη ζωή των παιδιών τους. Μείνετε ενημερωμένοι!
Πηγή: fanpage.gr
Σας άρεσε; Πατήστε... |
---|
loading...