Εντολή Τσίπρα στους υπουργούς: «Τώρα πρέπει να...» « Enimerosi 247

Αναγνώστες

Translate

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Σχόλια-Eπικοινωνία

Τις καταγγελίες, τα παράπονα, τις απόψεις σας και ότι
χιουμοριστικό έχετε να πείτε, μπορείτε να τα στείλετε στο email: enimerosi247@hotmail.com


ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Κυριακή 29 Μαΐου 2016

Εντολή Τσίπρα στους υπουργούς: «Τώρα πρέπει να...»

Κατηγορία Πολιτική στις   7:00 π.μ.  |  Κυριακή 29 Μαΐου 2016

Εντολή Τσίπρα στους υπουργούς: «Τώρα πρέπει να...»

Αυστηρή εντολή να κλείσουν όλες τις εκκρεμότητες με τους δανειστές μέχρι την 1η Ιουνίου φέρεται να έχει δώσει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στους αρμόδιους υπουργούς. Ο προγραμματισμός των επόμενων βημάτων της κυβέρνησης συζητήθηκε και στη σημερινή σύσκεψη του άτυπου υπουργικού υπό τον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σημερινή σύσκεψη -που πραγματοποιείται κάθε εβδομάδα υπό τον Αλέξη Τσίπρα με υπουργούς και συνεργάτες του με αντικείμενο τον κυβερνητικό σχεδιασμό- έγινε βρέθηκε στο τραπέζι το χρονοδιάγραμμα και οι εκκρεμότητες αναφορικά με το κυβερνητικό και το κοινοβουλευτικό έργο που πρέπει να προωθηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.


Τα τελευταία 24ωρα στο Μέγαρο Μαξίμου οι μηχανές δουλεύουν στο φουλ προκειμένου να καμφθούν οι όποιες αντιρρήσεις των δανειστών και να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση που θα ανοίξει και τον δρόμο για την εκταμίευση της δόσης.

Όπως έχει ήδη γράψει το newpost.gr τρία είναι τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης: τα κόκκινα δάνεια με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, η ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού και τα νομικά ζητήματα της προστασίας των μελών διοίκησης του νέου υπερταμείου αποκρατικοποίησης.

Σε αυτά ωστόσο έχει προστεθεί και το ζήτημα με το ΕΚΑΣ το οποίο δημιουργεί μία σημαντική τρύπα περίπου 100 εκατομμυρίων. Η κυβέρνηση καλείται να καλύψει το εν λόγω κενό και σε καμία περίπτωση να μην εκτεθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός ο οποίος έχει δεσμευτεί να μην ζητηθούν τα χρήματα πίσω.
Μέσα σε όλα αυτά, η ελληνική πλευρά έχει να αντιμετωπίσει ένα ακόμη πρόβλημα: την αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στις αρχές Ιουνίου για την επαναφορά του waiver για τα ελληνικά ομόλογα, δηλαδή την κατ' εξαίρεση αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως εγγύηση (εξαιτίας της χαμηλής πιστοληπτικής τους ικανότητας) για τα φτηνά δάνεια.

Η εξέλιξη αυτή θα σηματοδοτήσει την σταδιακή απαγκίστρωση των ελληνικών τραπεζών από τον μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ΕLA) και την ένταξή τους στους μηχανισμούς που εφαρμόζονται για όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Η κυβέρνηση αναμένει πως και πως μια θετική απόφαση από την ΕΚΤ, καθώς εκτιμάται ότι μια αποκατάσταση του waiver θα μπορούσε να τονώσει τα κέρδη των τραπεζών έως και κατά 500 εκατ. ευρώ το επόμενο έτος. Ένα ποσό διόλου ευκαταφρόνητο εάν αναλογιστούμε την κατασ΄ταση στην οποία βρίσκεται σήμερα το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, από τα capital controls που επιβλήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι.  
Σας άρεσε; Πατήστε...
loading...

google-site-verification: googledd843cc8cd9e15a6.html